У Кабміні прогнозують істотне розширення площ під озимими, передусім у Миколаївській, Вінницькій, Донецькій, Хмельницькій, Харківській та Чернігівській областях. Зокрема, на 140 тисяч гектарів — відповідно до потреб ринку — збільшаться посіви жита. Передбачається вийти на рубіж виробництва зерна у 2008 році у 40 млн. тонн.

Уже розпочалося збирання пізніх культур: очікується, соняшникові жнива пройдуть на 3,3 млн. гектарів, кукурудзяні — майже на 2 млн. гектарів. На понад 600 тис. гектарів слід викопати цукрові буряки, на 1,4 млн. — картоплю.

В урядових колах стверджують, що, незважаючи на втрати сільгосптоваровиробників унаслідок складних погодних умов, збирання пізніх культур та виробництво продукції тваринництва забезпечать в поточному році не лише стабілізацію, а й приріст валового виробництва сільгосппродукції.

Посівна та збирання пізніх культур, загалом, оцінюються в кругленьку суму — 11 млрд. гривень. Стосовно джерела фінансування, за даними з регіонів, сільгоспвиробники мають у своєму розпорядженні 9,8 млрд. гривень, з них — 3,3 млрд. становлять банківські кредити. Ще мільярд аграріям обіцяють «підкинути» за програмами бюджетної підтримки. Плюс кошти з резервного фонду, що виділені на ліквідацію посухи. Тож, стверджують у Кабміні, сільгоспвиробники матимуть мінімально достатній рівень фінансового забезпечення для проведення комплексу осінньо-польових робіт.

Фото автора.