Ми з дружиною діти війни, проживаємо разом у сільській місцевості. Чи має право кожен з нас на 25-відсоткову знижку в оплаті комунальних послуг?

Іван ТАРАНЕНКО.

Стебне

Черкаської області.

Стаття 5 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» встановлює, що діти війни мають право на 25-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання.

Варто спершу зазначити, що до комунальних послуг належать: централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів.

У разі проживання на одній житловій площі двох дітей війни їм надається 25-відсоткова знижка плати в межах встановлених норм на двох осіб.

Механізмом відшкодування пільг для дітей війни з оплати послуг центрального теплопостачання передбачено, що дитина війни сплачує 25 відсотків розрахунку на санітарну норму, що становить 21 квадратний метр опалюваної (загальної) площі і додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю. Якщо в сім’ї всього одна дитина війни, то пільга надається на площу 31,5 квадратного метра, а на кожного іншого пільговика додається 21 квадратний метр.

Таким чином, 25-відсоткова знижка з оплати опалення житла надається на одну дитину війни на 31,5 кв. м, на двох дітей війни — на 52,5 кв. м, але не більше загального розміру опалюваної площі.

Водночас постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1996 р. № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають право на пільги щодо їх оплати», встановлено норми на користування електроенергією в розмірі 75 кіловат-годин на сім’ю з однієї-двох осіб на місяць, у тому числі якщо обидва члени сім’ї мають право на знижку, і додатково 15 кіловат-годин на кожного іншого члена сім’ї, а також осіб, які не належать до членів сім’ї пільговика, але зареєстровані і проживають у зазначеному житловому приміщенні та мають право на знижку плати, але не більш як 150 кіловат-годин на місяць.

У разі користування газовою плитою за відсутності централізованого гарячого постачання та газового водонагрівача норма споживання природного газу становить 18,3 кубометра на одного пільговика на місяць.

Споживання природного газу на опалення житла встановлюється в розмірі 21 квадратний метр опалюваної площі на кожну особу, яка постійно проживає в будинку і має право на знижку плати, і додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю — 11 кубометрів природного газу на 1 квадратний метр площі на місяць в опалювальний період.