Учора Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Міністерства юстиції та «ПОРИ» Ярослава Годунка на постанову окружного адміністративного суду Києва. Таким чином постанову суду, в якій дії Мін’юсту стосовно партії «ПОРА» кваліфікувалися як протиправні, залишено без змін. Нагадаємо, що 31 серпня окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов блоку «Наша Україна—Народна самооборона» до Міністерства юстиції (треті особи Громадянська партія «ПОРА», Центральна виборча комісія) та визнав дії Міністерства юстиції щодо взяття до відома інформації про внесення змін до складу керівних органів партії «ПОРА», а саме про обрання нового складу політичної ради та обрання головою Політради партії Ярослава Годунка, взяття до відома рішення «ПОРИ» про вихід зі складу блоку, видачі завірених копій статуту та свідоцтва про реєстрацію «ПОРИ», а також складення і затвердження правового висновку про внесення змін до складу керівних органів «ПОРИ» від 23 серпня 2007 року протиправними. Рішення Київського окружного адміністративного суду остаточне і оскарженню не підлягає. У зв’язку з цим представник блоку «НУ-НС» у Центральній виборчій комісії Роман Зварич заявив, що має намір внести клопотання про скасування постанов ЦВК стосовно реєстрації партії «ПОРА» для участі в парламентських виборах.

Тим паче що за повідомленням департаменту з питань юридичного забезпечення виборчого штабу блоку «НУ-НС», вчора окружний апеляційний суд Києва повністю задовольнив позовні вимоги блоку до ЦВК, визнав протиправними та скасував постанови Центрвиборчкому, які стосуються «ПОРИ». Це, зокрема, постанови «Про скасування реєстрації кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Блоку «Наша Україна—Народна самооборона» членів Громадянської партії «ПОРА», яка прийняла рішення про вихід із складу цього блоку» та «Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Громадянської партії «ПОРА», на позачергових виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року» .

***

Член парламентської фракції Партії регіонів Віктор Тихонов, який під час нинішніх виборів курирує Луганську область, повідомив, що регіонали не відправлятимуть своїх спостерігачів до західних областей України.

«Раніше ми це практикували, але зрозуміли, що зараз це не має сенсу. Тому що хоч як би ми не перевіряли, скільки б не писали акти, на них ніхто не реагує. Тому цього року ми не витрачаємо на це ні сили, ні енергію, і людей туди не відправляємо», — зазначив він. На його думку, у західних областях України реально можуть проголосувати 50 відсотків виборців, бо інші перебувають на заробітках за кордоном.

***

Про побиття активістів БЮТ заявив Донецький обласний штаб блоку. Пригода сталася в селі Єлизаветівка Мар’їнського району. «Нападників було 15 осіб, на чолі із мешканцем села Єкатеринівка Мар’їнського району Д., який назвався працівником районного відділу внутрішніх справ», — стверджують в обласному штабі. За версією БЮТ, голова міського штабу Жданівки Олександр Сєнов та працівники організації Аліна та Сергій Архипчуки поверталися з дискотеки додому, вдягнені у футболки із символікою Блоку Юлії Тимошенко. Саме це, заявляють партійці, і стало причиною нападу. «Дівчину повалили на землю, почали жорстоко бити, нецензурно висловлюючись проти неї та брутально називаючи Юлію Тимошенко», — зазначається в розповсюдженому обласним штабом БЮТ повідомленні. Активістів госпіталізовано до лікарні міста Красногорівки Мар’їнського району. А вчора на Донеччину прибула лідер блоку Юлія Тимошенко, яка відвідала потерпілих у лікарні і пообіцяла, що винні в побитті будуть притягнені до відповідальності. Як повідомили нашому власному кореспонденту в Донецькій області Ліні Кущ у відділі зі зв’язків із громадськістю обласного ГУ МВС України, громадянин Сергій Архипчук справді звернувся до райвідділу міліції із заявою про побиття його та працівників штабу БЮТ невідомими на дискотеці в селі Єлизаветівка. В результаті проведення слідчих дій за фактом пригоди, аналізу свідчень потерпілої сторони та свідків, міліцією встановлено, що близько першої години ночі 2 вересня між компаніями молодих людей, які відпочивали в кафе «Парус», виник конфлікт. Приводом для з’ясування стосунків стало «висловлювання стосовно жінки». Конфлікт переріс у бійку. «Пригода має винятково хуліганський характер», — вважають в обласній міліції. Слідчий відділ Мар’їнського райвідділу порушив кримінальну справу за статтею 296, частина 2 — «хуліганство, скоєне групою осіб». Особи, які підозрюються в скоєнні злочину, встановлені, і вжито заходів до їхнього затримання. Водночас відділ зі зв’язків із громадськістю спростував інформацію про причетність працівників міліції до пригоди з працівниками штабу БЮТ.

***

У Київській міській прокуратурі створено робочу групу для «забезпечення неухильного додержання вимог виборчого законодавства під час проведення позачергових виборів народних депутатів України, ефективного та оперативного прокурорського реагування на факти порушень вимог закону». Розгляд заяв, звернень та повідомлень про злочини під час підготовки та проведення позачергових виборів контролюватиме керівництво прокуратури столиці. За повідомленням прес-служби столичної прокуратури, громадяни можуть звертатися за телефоном лінії довіри — 527-71-22.