Ранкове засідання 4 вересня

О 10 годині табло в сесійному залі висвітило цифру «269». Стільки народних обранців з’явилося на відкриття четвертої сесії парламенту п’ятого скликання. А тому Голова Верховної Ради Олександр Мороз у відповідності зі статтею 83 Конституції України оголосив четверту сесію відкритою.

У вступному слові глава парламенту зосередився на кількох питаннях, що стосуються роботи законодавчого органу. На його думку, тривають спроби зламати державний лад, і «найстрашніше те, що похід проти парламенту й Конституції очолює Президент Віктор Ющенко». Крім того, Олександр Мороз підкреслив, що дії глави держави багато разів отримували правову оцінку, проте тиск на Конституційний Суд і Центральну виборчу комісію триває.

Глава парламенту підкреслив, що стаття 82 Основного Закону має тимчасовий характер, а тому керуватися треба статтею 101. Отож обов’язок народного депутата — з’явитися на відкриття сесії.

Потім народні обранці внесли зміни в календарний план роботи четвертої сесії Верховної Ради. Вирішено, що парламент у пленарному режимі працюватиме тоді, коли треба буде розглянути нагальні соціально-економічні питання, зокрема проект державного бюджету на наступний рік.

До порядку денного на 4 вересня також включили проект змін до закону про статус народного депутата та питання про заяву з приводу змін до закону про порядок закупівлі товарів і послуг державним коштом.

За традицією головуючий надав слово представникам фракцій і народним обранцям для заяв і виступів. Член фракції Партії регіонів Володимир Макеєнко у своєму виступі сказав, що ПР зробила свій крок назустріч Президентові та опонентам і пішла на дочасні вибори. Проте, на його думку, деякі кроки глави держави свідчать, що опоненти готуються до масових фальсифікацій. Зокрема, Президент зупинив дію урядової постанови про створення реєстру виборців і зробив відповідне подання до Конституційного Суду, чим порушив домовленості, досягнуті влітку. В. Макеєнко також звернув увагу на те, що до КС направлено подання стосовно деяких норм закону про вибори народних депутатів, які стосуються голосування вдома. На його переконання, це ще одне свідчення підготовки до масових фальсифікацій на користь однієї політичної сили. Оскільки, мовляв, виборчі дільниці на сході вдвічі більші, ніж на заході, то люди похилого віку, за його словами, не зможуть віддати свій голос.

Що стосується законопроекту зі скасування депутатської недоторканності, то В. Макеєнко запропонував проголосувати його поіменно і список оприлюднити в парламентських виданнях.

У свою чергу, член фракції БЮТ Микола Замковенко наголосив на безперервності влади та підкреслив, що до виступу його спонукало телезвернення Президента напередодні. Лідер фракції СПУ Іван Бокий закликав проголосувати за законопроект про зняття недоторканності з народних обранців і Президента, а також про ліквідацію всіх пільг і привілеїв. А лідер комуністів Петро Симоненко повідомив про «таємну вечерю» 6 серпня цього року Президента Віктора Ющенка, глави його секретаріату Віктора Балоги та виконуючого обов’язки голови СБУ Валентина Наливайченка, під час якої, мовляв, розроблялася стратегія зняття Компартії з виборів, щоб не допустити цю політичну силу до парламенту.

Після цього Голова Верховної Ради Олександр Мороз оголосив перерву для консультацій.

Після перерви народний депутат Василь Кисельов у своїй доповіді зупинився на змінах, які вносяться у проект закону «Про статус народного депутата». Вони стосуються матеріального і фінансового забезпечення народних обранців, визначають кількість помічників-консультантів. Сесія проголосувала законопроект і в першому читанні, і в цілому. Його підтримав 261 народний депутат. Далі О. Мороз зачитав текст заяви Верховної Ради до Президента України стосовно змін, внесених до закону про державні закупівлі. Заяву підтримали 255 народних обранців.

Окрім того, сесія включила до порядку денного і прийняла постанову про направлення до Конституційного Суду законопроекту, який суттєво обмежує недоторканність для окремих посадових осіб, зокрема Президента і народних депутатів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.