Юридично процес не завершено

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у понеділок провів зустріч з Головою Місії спостереження за виборами ОБСЄ Одрі Гловер. На прохання О. Гловер Голова Верховної Ради України поінформував про перебіг виборчої кампанії. За повідомленням прес-служби Верховної Ради, О. Мороз, зокрема, зазначив, що Центральна виборча комісія «значною мірою діє під тиском секретаріату Президента». «Глава держави видав чотири антиконституційні укази про проведення дострокових виборів. Це спроба переглянути результати минулорічних виборів, яка, однак, не буде успішною для Президента», — сказав він. «А щоб Конституційний Суд не зробив висновки щодо указів, його робота заблокована», — додав глава парламенту.

Окрім цього, зазначив О. Мороз, ЦВК «під тиском секретаріату Президента досі не надала відповіді щодо так званого обнулення списків, сумнівні рішення про що були ухвалені на з’їздах «Нашої України» та БЮТ». Таким чином, підкреслив він, «процес юридично не завершений».

О. Мороз наголосив, що у секретаріаті Президента вважають парламент «неіснуючим», хоча Конституція України передбачає принцип безперервності влади. «З юридичної точки зору, це — абсурд, з політичної — авантюра, що передбачає узурпацію влади», — заявив він.

О. Мороз також зауважив, що Президент України «безпосередньо очолює виборчу кампанію «Нашої України», керівники областей переважною більшістю є керівниками виборчих штабів «Нашої України», напередодні виборів проведена заміна багатьох керівників місцевих судів. «Державна влада використовується для успіху «Нашої України», — зазначив він. У цьому контексті Голова Верховної Ради висловив занепокоєння щодо небезпеки використання адміністративного ресурсу у період виборчої кампанії і у день голосування.

Відповідаючи на запитання про внесення змін до виборчого законодавства, О. Мороз зазначив, що введено певне обмеження, яке запобігатиме маніпулюванню голосами близько семи мільйонів українців, які працюють за кордоном. Водночас, зазначив він, всі вони матимуть змогу вільно проголосувати на виборчих дільницях, які створені за межами України. Також уточнено норми закону стосовно голосування вдома: люди, які втратили працездатність, пишуть відповідну заяву, і завдання дільничних виборчих комісій забезпечити процедуру голосування. «Тут немає переваг для жодної з політичних сил, бо серед цієї категорії населення є прихильники різних партій», — сказав О. Мороз.

Голова Верховної Ради України також зробив зауваження про тенденційність політичних висновків у документі ОБСЄ щодо ситуації напередодні виборів і на пропозицію делегації погодився надати юридичний аналіз цього документа.

Учора О. Мороз провів зустріч з представниками Місії спостереження за виборами ОБСЄ.

Вирішують проблеми парламентаризму

Сьогодні в Києві проходить міжнародна конференція на тему: «Розвиток парламентаризму: проблеми та перспективи». Її учасники обговорюють питання, особливо актуальні для нашої країни напередодні дострокових виборів. У роботі зібрання бере участь Голова Верховної Ради Олександр Мороз.