Учора Центральна виборча комісія провела жеребкування з визначення черговості надання політичним силам ефірного часу на Національному телебаченні та радіо, а також черговості публікацій передвиборних програм у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» за рахунок і в межах коштів державного бюджету (на знімку).

***

Центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, Київський інститут соціології та Фонд «Демократичні ініціативи» мають намір провести спільний «Національний екзит-пол-2007» (опитування виборців, що проголосували) на позачергових парламентських виборах. Опитування проводитиметься за участі експертів Росії, США й, можливо, Польщі. Для цього планують створити 300 дільниць й опитати близько 2000 респондентів». Максимально можлива похибка — 3 відсотки. Результати опитування оприлюднять після закінчення голосування, 30 вересня о 22:01.

***

Блок Юлії Тимошенко розпочинає збір підписів для проведення всеукраїнського референдуму щодо внесення змін до Конституції. Про це заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко в неділю на майдані Незалежності під час всеукраїнських зборів ініціативних груп з питань проведення конституційного референдуму.

Лідер БЮТ зазначила, що найкращими юристами України було зроблено правову експертизу — яким чином в законний спосіб домогтися проведення референдуму без участі Центрвиборчкому.

***

Київський міський голова Леонід Черновецький заборонив розміщувати у столиці агітаційні намети усіх політичних сил. За його словами, вони спричиняють безлад на міських вулицях, так само як і сміття, яке залишають після себе звезені з усієї країни мітингувальники.

***

Окружний адміністративний суд Києва за позовом блоку «Наша Україна—Народна самооборона» визнав неправомірними дії Міністерства юстиції в частині видачі ним громадянській партії «Пора» копій оригіналу уставу та свідоцтва партії.

***

Члени ЦВК Андрій Магера і Михайло Охендовський не виключають, що виборчі бюлетені з виборів 30 вересня необхідно буде передрукувати, якщо суд скасує постанову ЦВК про реєстрацію громадянської партії «Пора» (лідер Ярослав Годунок). За словами А. Магери, якщо партія «Пора» буде знята з реєстрації на підставі судового рішення, то дільничні виборчі комісії могли б проставити штамп «Вибув» напроти її назви в бюлетені. У такому випадку, додав він, назва партії «Пора» повинна бути присутньою в бюлетені в числі партій, що входять у блок «Наша Україна—Народна самооборона». Однак відповідно до закону про вибори народних депутатів штамп «Вибув» напроти політичної партії, що знята з реєстрації, можна проставляти лише в тому разі, якщо зняття відбулося пізніше, ніж за 10 днів до дня виборів, тобто — після 20 вересня, зауважив Михайло Охендовський. Якщо ж партія знята з реєстрації до 20 вересня, то ЦВК буде зобов’язаний передрукувати бюлетені. «А ЦВК не встигне це зробити, і, значить, вибори будуть проходити без бюлетенів», — зазначив член ЦВК. Наразі поліграфкомбінат «Україна» приступить до друкування бюлетенів уже завтра.

***

У приміщенні громадської приймальні Дніпропетровської обласної ради тепер постійно діятиме правовий центр інформування громадян з питань здійснення виборчого процесу. Коментуючи цю подію для «Голосу України», голова облради, академік Юрій Вілкул обгрунтував необхідність створення такого центру відсутністю у мешканців області досвіду участі у дочасних парламентських виборах. Він наголосив, що центр не проводитиме політичну агітацію та не надаватиме жодних агітаційних матеріалів.

***

На Кіровоградщині працюють спостерігачі від ОБСЄ — пані Каролін Вільямс зі Сполучених Штатів Америки і пані Мод Йохансон зі Швеції. У перший день вересня вони зустрілися з головою Кіровоградської обласної спілки журналістів Юрієм Сердюченком і власним кореспондентом парламентської газети «Голос України» Петром Мельником. За словами спостерігачів, кожні наступні вибори в Україні стають демократичнішими, а журналісти і ЗМІ — дедалі незалежніші і менш заангажовані.

***

Пляшку горілки «Прости, Данилыч!» отримав кожен представник придеснянських ЗМІ від лідера блоку «КУЧМА» Олександра Волкова. Так своєрідно «підкупив» чернігівських журналістів відомий політик, який розраховує на тих виборців, що не збираються голосувати «ані за голубих, ані за помаранчевих». І таких, на його думку, в Україні зараз 23% О. Волков пообіцяв, у разі проходження його блоку до Верховної Ради, внести проект про внесення змін до Конституції України про скасування інституту президента як першочерговий.

За повідомленнями інформагентств та власних кореспондентів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.