Люди, які виросли, працювали, живуть на землі, часто навіть не знають, кому її наділяє районна адміністрація

360 дерев зрізали на околиці лісу, поблизу озера, у селі Майдан Вінницького району. Завдані збитки, за підрахунками фахівців Державної природоохоронної інспекції, становлять 104 тисячі 545 гривень. Але зловмисників знайти не можуть навіть через півтора місяця після порушення кримінальної справи.

За словами міжрайонного природоохоронного прокурора Юрія Кислова, розслідування доручено Вінницькому райвідділу міліції та управлінню боротьби з організованою злочинністю УМВС області. Співрозмовник вважає, що за наявності речових доказів (залишилися 360 пнів) та керуючись свідченнями очевидців, зловмисників можна вивести на чисту воду. Але поки що прокурора не повідомляли про результати розслідування.

Сільський голова Майдану Юрій Царук каже: дерева зрізали, не ховаючись. «Лісоруби» працювали не день і не два. Робилося все на очах у тих, хто пас худобу на пасовищі, яке знаходиться недалеко від лісу. «Всі в селі знають, чиїх рук це справа, — додає пан Царук, — але ж ми — не міліція...»

Депутати сільради зібралися на сесію і запросили на неї підприємця, якому Вінницька райдержадміністрація надала в оренду 14,5 гектара земель водного фонду, з них 7 га водного плеса. Саме на березі озера, де зараз проводить роботи підприємець, «полягли» багаторічні дерева. На сесію він прийшов разом із батьком. «Насправді батько всім тут заправляє, — каже сільський голова, — на сина лиш документи оформили». Той самий батько звинуватив депутатів в тому, що це... селяни завдали такої шкоди природі. У відповідь на запитання, чому ж раніше у селі ніхто не рубав ліс, «гості» тільки грюкнули дверима.

— Таке наше законодавство, — бідкається сільський голова. — Люди, які виросли, працювали, живуть на цій землі, навіть не знають, кому її наділяє районна адміністрація. Бо голова адміністрації розпоряджається землями, ставками, іншими природними багатствами, які знаходяться за межами села. Хіба це справедливо, що одна людина приймає рішення, а громада, сільські депутати залишаються в стороні?

У даному випадку, як з’ясувалося, «ласий» шматок —орендований ставок і земля навколо нього на околиці лісу, та ще й до Вінниці рукою подати — голова райдержадміністрації (на документах значаться його підписи) наділив не кому-небудь, а своєму близькому родичу. «Усі документи на оренду оформлені у відповідності з чинним законодавством, — каже начальник управління з контролю за використанням та охороною земель у Вінницькій області Валентин Поліщук. — Наскільки мені відомо, земля і ставок уже передані у користування».

Іншої думки депутати сільради. Вони вважають, що підприємець порушив умови договору. Тому депутати звернулися до райдержадміністарції з клопотанням про припинення його дії.

Сільський голова Юрій Царук розповів: підприємець розпочав роботи з очищення ставка, не маючи на те відповідних документів. Приступив до них ще весною, а дозвіл отримав лише 27 липня ц. р. Так само липнем (4 числом) датований акт прийому-передачі землі. «То як же без цих документів він міг хазяйнувати ще з весни?» Відведення землі на місцевості і визначення її меж, за словами пана Царука, відбувалися без участі представників сільради.

Тільки 26 липня, стверджує сільський голова, підприємець, а точніше, його батько, зайшов з проханням підписати акт погодження земельної ділянки. «Заднім числом я не став його підписувати, — каже сільський голова. — І не тільки тому. У документі є пункт, у якому йдеться про відсутність спірних питань. Але ж вони очевидні....»

Взявши до уваги наведені вище факти, депутати, за словами сільського голови, дійшли висновку про наявність факту самозахоплення земельної ділянки. Почути думку голови райдержадміністрації з приводу ситуації у селі Майдан так і не вдалося. Керівник або на нараді, або у від’їзді, повідомляють у приймальні. А коли нарешті відповів його мобільний, пан голова все одно сказав, що зараз дуже зайнятий і не може приділити уваги кореспонденту.

Вінницька область.

P. S. До речі, це не перший випадок в області, коли можновладці наділяють земелькою то дружин, то дітей чи племінників. Схоже, земельні подарунки «своїм» людям на Вінниччині «входять у моду»?