Парламентська коаліція сьогодні вирішила зібратися на пленарне засідання парламенту та розпочати чергову, четверту сесію Верховної Ради, як це передбачено Конституцією — у перший вівторок вересня. Хоча з боку опозиції лунають заяви про неправочинність роботи парламенту в сесійному режимі, оскільки в його складі вже менш як 300 народних депутатів.

На вчорашній погоджувальній раді лідерів фракцій та голів парламентських комітетів, на якій були присутні лише представники коаліції, глава парламенту Олександр Мороз повідомив: порядок денний четвертої сесії сформовано відповідно до попередньо затверджених календарного плану та перспективного плану законодавчих робіт і до нього внесено 640 питань, зініційованих Президентом, урядом і народними депутатами. У день відкриття нової сесії парламенту заплановано розгляд п’яти питань, серед яких — внесення змін до Конституції України стосовно вдосконалення механізму організації публічної влади, зміни до статті 20 закону про статус народного депутата України щодо скасування недоторканності, а також інформація уряду про надзвичайні ситуації в окремих регіонах України та стан ліквідації їх наслідків.

Олександр Мороз на погоджувальній раді наголосив, що парламент працює до того часу, коли буде сформовано нову Верховну Раду і приведено до присяги новообраних народних депутатів, і нагадав відповідну конституційну норму, згідно з якою до обрання нової Верховної Ради працює чинний парламент.

За словами О. Мороза, нині лунають різні пропозиції з розгляду конституційних змін та питання про зняття депутатської недоторканності. Зокрема, пропонується, щоб зняти зайві політичні дискусії і спекуляції навколо теми недоторканності, на думку глави парламенту, доцільно окремо розглянути законопроекти щодо статусу народного депутата та зміни до Конституції стосовно місцевого самоврядування та організації влади на місцях. Деякі народні обранці пропонують одночасно схвалити закон про скасування недоторканності не лише народних обранців, а й Президента і суддів. Але питання про зняття недоторканності з суддів викликає багато заперечень і тому, зазначив О. Мороз, потребує додаткового опрацювання. Законопроект про зміни до закону про статус народного депутата було заплановано на наступний пленарний тиждень, але О. Мороз запропонував розглянути це питання сьогодні разом з конституційними змінами, щоб направити попередньо ухвалений документ на висновок до Конституційного Суду.

Передбачалося, що після урочистого відкриття сесії і першого пленарного засідання до кінця нинішнього тижня парламент працюватиме у комітетах і фракціях, а наступний тиждень буде пленарним. Проте глава парламенту О. Мороз запропонував, враховуючи політичну ситуацію в державі і передвиборну кампанію, провести пленарне засідання парламенту лише сьогодні, а потім — після 15 вересня, якщо уряд до того часу подасть на розгляд парламенту проект державного бюджету на 2008 рік. О. Мороз повідомив, що мав розмову з першим віце-прем’єр-міністром, міністром фінансів Миколою Азаровим, який запевнив, що уряд впорається з проектом державного кошторису до часу, визначеного Конституцією.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.