Голова Верховної Ради України Олександр Мороз запросив на урочисте відкриття чергової, четвертої сесії парламенту Президента України, Прем’єр-міністра, керівників центральних органів влади і представників дипломатичного корпусу.

Про це О. Мороз повідомив на прес-конференції у Верховній Раді. Голова парламенту нагадав, що це «стандартна процедура», і її виконує керівник Верховної Ради завжди під час відкриття чергової сесії парламенту. Водночас О. Мороз зазначив, що він не став вести бесіду з кожним із запрошених окремо. «У цьому немає жодної необхідності», — сказав він. Проте у зверненні до народних депутатів України із запрошенням узяти участь у роботі нової сесії Верховної Ради глава парламенту наголосив на необхідності участі кожного народного депутата у відкритті сесії, бо це передбачено Конституцією і є конкретним обов’язком кожного з них.

Коментуючи ініціативу лідерки БЮТ Юлії Тимошенко про початок збору необхідних трьох мільйонів підписів для проведення всеукраїнського референдуму щодо змін до Конституції, які змінюють державний устрій країни, О. Мороз зазначив: зміст референдуму визначає процедуру його проведення. За його словами, можна зібрати і 20 млн. підписів, але якщо Конституція забороняє проводити референдум з того чи того приводу, референдум проводити не можна, навіть якщо зібрано необхідну кількість підписів. О. Мороз висловив сподівання, що це відбуватиметься відповідно до закону. І нагадав, що всю процедуру оголошення, проведення референдуму, утворення відповідних ініціативних груп виписано чітко у законодавчому порядку. «У будь-якому разі всі прекрасно розуміють, що під час виборів, котрі заплановано на 30 вересня, ніякого референдуму не буде», — вважає глава парламенту.

А що стосується конституційних змін, які коаліціянти планують розглянути на засіданні парламенту вже найближчим часом, О. Мороз зазначив, що на сьогодні вже зібрано 162 підписи народних депутатів щодо змін до Конституції стосовно реформи місцевого самоврядування та скасування депутатської недоторканності. Проте всі питання щодо недоторканності — і не лише народних депутатів, а й Президента та суддів, — запропоновано винести в окремий законопроект. Його парламентарії планують розглянути вже сьогодні.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.