Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 8-й тур.

«Таврія» — «Металург» (Донецьк). 3:3. 6 000 глядачів. Голи: Ідагор, 28, Ковпак, 32, Гоменюк, 51 — Косирін, 27, 59, 90.

«Шахтар» — «Арсенал». 4:1. 18 500. Брандау, 49, 90, Гладкий, 53, Ілсіньйо, 64 — Жоземар, 59. Вилучено Чамбу («Арсенал», 45+3, за удар суперника, котрий не володів м’ячем, рукою в обличчя).

«Динамо» — «Харків». 2:0. 6 000. Бангура, 31, Майкл, 58.

«Закарпаття» — «Металург» (Запоріжжя). 1:1. 7 400. Перішич, 42 (автогол) — Аржанов, 27.

«Нафтовик-Укрнафта» — «Кривбас». 1:2. 5 000. Каракевич, 84 — Бюлюкбаші, 24, 73.

«Ворскла» — «Дніпро». 2:1. 10 500. Главіна, 4, Грумич, 59 — Назаренко, 84.

«Зоря» — «Карпати». 0:1. 18 000. Батіста, 78.

«Металіст» — «Чорноморець». 2:0. 12 500. Девич, 53, Нвоа, 57.

Бомбардири: Косирін («Металург» Д) — 8 м’ячів, Гладкий («Шахтар») — 7, Селезньов («Арсенал»), Бангура («Динамо»), Назаренко («Дніпро») — по 5.

Багато хто захоплювався потужним і яскравим стартом «Дніпра» в чемпіонаті. Навіть почали казати, що дніпропетровці неодмінно втрутяться в суперечку за чемпіонство з «Динамо» і «Шахтарем». Та що там втрутяться, вони — лідери. І все тут.

Проте в сьомому турі підопічні Олега Протасова втратили перші два очки, вдома зігравши внічию із закарпатцями. Та з ким не буває, подали голос оптимісти, від невдач ніхто не застрахований. Отож дніпропетровську нічию назвали несподіванкою. Але наступний матч у Полтаві та поразка від «Ворскли» — аж ніяк не випадковість. Адже полтавці, віддамо їм належне, обіграли гостей цілком заслужено. Вони були швидші, виявили більше бажання перемогти. І що дуже важливо, полтавська тактика взяла гору над дніпропетровською.

Склалося враження, що дніпряни діяли геть без вогника, без бажання, часто помилялися. Вже в дебюті саме внаслідок прорахунків оборони Главіна, не зустрівши належного спротиву, заглибився в карний майданчик гостей і влучив у кут воріт.

Заради справедливості треба сказати, що в першому таймі «Дніпро» мав непогані моменти забити. Але надійно зіграв воротар «Ворскли» Долганський. А коли Грумич ударом головою подвоїв рахунок, стало зрозуміло, що «Дніпрові» навряд чи вдасться врятувати поєдинок.

...Першого дня навчального року донецький «Шахтар» провів акцію, котра охопила 1167 шкіл обласного центру і Донецької області. Більш як чотириста тисяч дітей отримали від клубу в подарунок фірмові щоденники, а всі школи — близько ста тридцяти тисяч навчальних таблиць із математики російською та українською.

А ще кожний школяр першого вересня мав змогу прийти до кас РСК «Олімпійський» і, назвавши свою школу, клас та прізвище, отримати безплатний квиток на матч між «Шахтарем» і київським «Арсеналом». І той, хто скористався такою нагодою, не пошкодував. Адже «гірники» зробили ще один приємний подарунок школярам, і не тільки їм, здобувши переконливу й ефектну перемогу над «канонірами».

...Динамівці переграли харків’ян. І завдяки цій перемозі перемістилися вже на третю позицію в турнірній таблиці. Але тренер киян Анатолій Дем’яненко назвав її такою, що була здобута дорогою ціною. Він мав на увазі тяжку травму динамівця Діакате.

— На жаль, у нього перелом плеча, — сказав кореспондентові «Голосу України» Анатолій Васильович. — Йому зроблять операцію. І лише після того можна буде говорити, коли Діакате повернеться на поле.

— Подейкують, що Діого Рінкон, Родріго та Клебер відмовилися тренуватися разом з дублем і залишили базу. Це правда?

— Брехня. Не розумію, навіщо таке писати. Бразильці тренуються у складі дубля. Коли приведуть свою вагу в норму, тоді й говоритимемо про повернення їх до основної групи першої команди. Поки що можу повторити те, що вже казав, — професіонали так не поводяться. Вони зобов’язані тримати себе у формі, адже за це одержують зарплату, причому немаленьку.

— Як почувається Юссуф?

— Учора він відіграв за дубль хвилин 60. От-от повинен набрати кондиції, які дадуть йому змогу грати за першу команду. Можливо, зіграє проти «Мілана» в товариському матчі в четвер.

«Динамо» придбало французького півоборонця Шахіра Бельгазуані. Що можете сказати про нього?

— Молодий перспективний футболіст, з доброю швидкістю. Сподіваємося, що він якнайшвидше адаптується й допоможе команді.

— Його придбали, щоб долучити до виступів у Лізі чемпіонів?

— Подивимося. Спершу йому потрібно адаптуватися в новій команді. Не так усе просто. Ви гадаєте, що його можна поставити й він одразу заграє? Хоча Діакате ввійшов до складу відразу. Але я був змушений його використовувати. І це швидше виняток. Бо, скажімо, Бангуру до основного складу підпускав потихеньку, даючи можливість поступово адаптуватися в команді. Результат ви бачите самі.

— Сьогодні весь матч відіграв Алієв. Чи показав він гру, що відповідає рівневі першої команди?

— Одна з вимог сучасного футболу полягає в тому, щоб усі польові гравці брали участь в оборонних і наступальних діях команди. Попереду Алієв діяв непогано. Але треба відпрацьовувати і в обороні. А він залишався попереду й повертатися назад і не думав. Хоча ми йому весь час кричали, щоб він відходив назад і долучався до оборонних дій. Півзахисник зобов’язаний також відбирати м’ячі. Щоб організувати атаку, необхідно відібрати м’яч у суперника. Згадаймо прислів’я: «Скажи мені, який у тебе півзахист, і я скажу тобі, яка в тебе команда».

Як справи у Сергія Федорова?

— Набирає форму. Також грав за дубль. І його незабаром залучатимемо до першої команди...

У ці дні київське «Динамо» відзначає 80-річчя клубу. Сьогодні на динамівській арені відбудеться благодійний матч команди Андрія Шевченка проти збірної «зірок» італійської естради.

Динамівська сім’я також сьогодні щиро привітає з днем народження колишнього президента клубу, нині керівника ФФУ, члена виконкому УЄФА Григорія Суркіса з днем народження.

Завтра свято триватиме. А післязавтра в рамках святкування динамівської круглої дати відбудеться товариський матч «Динамо» — «Мілан».

На знімку: радіють динамівці. Але, на жаль, Діакате ми не побачимо тривалий час.

Фото ФК «Динамо».