За підсумками конкурсу на кращу будівельну споруду, зведену минулого року, дипломи переможців отримали одразу два херсонських номінанти: лікувально-оздоровчий комплекс «Затерянный мир» та адміністративна банківська споруда на вулиці Суворова в історичному районі обласного центру. З нагоди професійного свята — Дня будівельника група представників галузі була відзначена високими державними нагородами. А парад будівельної техніки, що пройшов з цього приводу у Херсоні, «прогримів» на всю Україну. Тож Володимир Яцуба, міністр регіонального розвитку та будівництва, під час урочистостей з нагоди свята в столиці порадив учасникам «вчитися у херсонців».

Тим часом, за результатами загальнодержавного рейтингу щодо зведення житла Херсон посідає 25-те місце серед обласних центрів. Чому?

— Житло будується, показники щороку збільшуються, але понад 90 відсотків його — індивідуальне будівництво, — каже заступник Херсонського міського голови з питань будівництва В’ячеслав Яременко. — Тим часом, будівельна галузь у місті набирає сили. Після багаторічного спаду з 2002 року відзначається зростання. Щоправда, був невеликий спад у 2005-му, але вже торік темпи помітно зросли. Є бажаючі зводити в місті житло, є й місце для цього. Але хоч як парадоксально, саме в ділянках і проблема: депутати міської ради вже другий рік ніяк не можуть визначитися, на кого ці ділянки відводити: на управління капітального будівництва міськвиконкому чи на приватні фірми? До всього, найбільшою проблемою є розвиток інженерних комунікацій. Наявні давно непридатні для експлуатації і не витримують навіть діючих навантажень, не кажучи про нові підключення. А прокладання нових — надто затратно. У зведенні житла комунікації становлять 20—25 відсотків вартості. Тож отримання технічних умов для будівництва — справа складна, довготривала й недешева. Через відсутність комунікацій не витримується генплан, а «точкове» виділення землі під житло призводить до того, що не враховується інфраструктура. Так, у найбільш перспективному для будівництва четвертому Таврійському мікрорайоні з’явилося житло, але не збудовано чотири дитсадки, школа, що призводить до перевантаження сусідніх закладів.

Потрібно припинити хаотичну забудову, особливо в центральних районах, об’єктами не першочергового значення. Вимога будівельників — суворо дотримуватися прийнятої сесією програми розвитку житлового будівництва в Херсоні на 2005—2010 роки.

Щодо контролю за будмайданчиками — хто головніший —висловився й заступник міністра Ігор Соколов:

— Дозвіл на будь-яке будівництво дає місцевий орган влади, який потім і несе відповідальність за все. Якщо інвестор вкладе гроші в зведення будинку, то будинок залишається підвідомчим місцевій територіальній громаді. Отож депутатам варто не тільки зважувати рішення, а й заохочувати інвесторів, які бажають вкладати кошти в житло.

Чи є можливість покращити ситуацію в місті? Адже, здавалося б, «фізичні» дані для цього сприятливі. «Якщо в Херсоні проводять парад будівельної техніки, що й за радянських часів не скрізь робилося, перспектива у громади отримувати житло є. Безумовно, всілякого сприяння варто чекати й від громадських об’єднань, таких, як асоціація будівельників та інвесторів «Будінвестсоюз», — зазначив керівник корпорації «Укрбуд» Юрій Пелих.

— Звичайно, — продовжує тему В’ячеслав Яременко, — усі необхідні рішення прийняті міськрадою і облрадою. Є два перспективні будівельні майданчики — в Таврійському та мікрорайоні Корабел. Цього року з державного бюджету виділено 31 мільйон гривень на спорудження комунікацій. Близько п’яти мільйонів заплановано на спорудження першої черги мостопереходу між мікрорайоном ХБК та Таврійським.

До того ж будівельній галузі сприяє загальний розвиток економіки краю. Отож є підстави сподіватися, що новосілля не за горами!

На знімку: заступник міського голови Херсона В’ячеслав Яременко.

Фото автора.