Про це під час вчорашньої зустрічі з педагогічним колективом столичної середньої школи № 75 повідомив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз. У своєму виступі О. Мороз зазначив, що за останні десять років система законодавства про освіту значно поліпшилася та що уряд і парламент постійно вживають заходів задля покращення становища освітянської галузі. Зокрема, за останні два з половиною роки видатки на освіту зросли з 14 мільярдів гривень до 42 мільярдів, у проекті бюджету на наступний рік передбачається підвищення заробітної плати вчителів на 30 відсотків.

Глава парламенту також висловився за перегляд механізму пенсійного забезпечення педагогів, зазначивши, що розмір пенсії має становити не менш як 80 відсотків посадового окладу. За його словами, покращення потребує також матеріально-технічна база освіти. «Вчитель це поважна професія, його треба підтримувати, тоді він буде задоволений своєю роботою», — сказав О. Мороз.

Торкаючись поточної політичної ситуації, Голова Верховної Ради зазначив, що «сьогоднішня політична кампанія не має жодного відношення до проголошених цілей». «Це реванш, спроба використати владу в інтересах окремих кланів з оточення Президента», — сказав він.

О. Мороз особливо наголосив, що проведення чергової сесії Верховної Ради України 4 вересня є вимогою Конституції України. При цьому він нагадав, що відповідно до Основного Закону повноваження парламенту припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання. «Поки не буде сформований новий парламент, працює Верховна Рада, обрана у 2006 році», — сказав О. Мороз.

О. Мороз також зазначив, що непроведення пленарних засідань протягом 30 днів однієї чергової сесії може стати підставою для глави держави «вважати парламент неправочинним».

Відкриття сесії, підкреслив Голова Верховної Ради України, «зніме у декого з оточення Президента спокусу визнати або вибори недійсними, або парламент неправочинним».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.