Київський голова Леонід Черновецький дбає про чистоту міста і двірників. Щиро позаздрила останнім. Мати зарплату 2000 гривень за півтори ставки — це ж неабияка повага до їхньої праці. Проте двірників гостро бракує.

Навернулися сльози на очі, коли порівняла ставлення до педагогів. Учитель вищої категорії зі званням методиста має ставку 631 гривню, а якщо працює на півтори, то відповідно 946,5 гривні. Навіть якщо врахувати доплату за вислугу років, класне керівництво, перевірку зошитів, то в кращому разі «набіжить» 1500 гривень (за умови, що педагогічний стаж 20 і більше років). А що говорити про вчителя-початківця? Його ставка майже удвічі менша та й вислуги він не має. Чи не тому сьогодні випускники педагогічних вузів не біжать наввипередки у школу? Середній вік вчителя становить майже 50 років. Сучасна школа виживає за рахунок пенсіонерів та фанатів, які не можуть без дітей.

То чому інтелектуальна, вкрай напружена робота оцінюється удвічі-втричі нижче? Може, тому, що державні мужі переважно вчать своїх чад у вітчизняних і закордонних престижних коледжах, гімназіях і їм не потрібна українська школа?

Шановні колеги! Якщо наша праця така незначна і неадекватно оцінюється державою, допоможімо Леоніду Черновецькому заповнити вакансії ЖЕКів. Спокійно спатимемо, нормально харчуватимемося, повноцінно відпочиватимемо, займаючись улюбленою справою, приділяючи достатньо уваги родині, культурно зростатимемо — одне слово, робитимемо те, на що нам так бракує часу сьогодні. А досвіду нам не позичати: працюємо у школах двірниками, прибиральницями, малярами, штукатурами, прачками, швачками. Працюємо безплатно, зазначте...

Вікторія МИЛОВИДОВА, вчитель-методист із тридцятирічним стажем.