Держбюджет забезпечує місцеву культуру з розрахунку 17 гривень 80 копійок на одного мешканця на цілий рік

Цьогорічний першовересень принесе чимало клопотів учням позашкільних закладів Кам’янця-Подільського. А точніше, батькам дітей, які, окрім загальноосвітньої, відвідують музичну, хорову та художню школи. Як повідомила завідуюча відділу культури міськвиконкому Ольга Чорнобиль, очікується зростання батьківської платні. Сьогодні її розмір становить від 25 до 40 гривень на місяць.

Нині в Кам’янці-Подільському найбільше мистецьких шкіл в усій Хмельницькій області. Серед них кілька закладів із понад столітньою історією, відомих у Європі. Фактично виживають позашкільні установи за рахунок місцевого бюджету, бо державний забезпечує місцеву культуру з розрахунку 17 гривень 80 копійок на одного мешканця на цілий рік. Гроші, що надходять для культури загалом, депутати ділять ще й на мистецькі школи. Колись батьківська платня покривала вартість енергоносіїв, зарплату викладачів. А зараз — уже ні. Цьогоріч міська влада профінансувала школи на суму 999 тисяч гривень за рахунок місцевого бюджету, згодом ще 700 тисяч було додано. Більшість приміщень вдалося капітально відремонтувати. Після коригування бюджету віднайшли гроші на придбання комп’ютерів для кожного зі згаданих закладів. Є наміри відкрити хореографічну школу, знайшовся навіть інвестор, бо в Кам’янці так багато чудових дитячих танцювальних колективів, які гастролюють навіть у США та Японії. Ще дуже б хотілося відділу культури відродити народні інструменти, де відчувається найбільший занепад. Хотілося б зберегти пільги для дітей-сиріт, дітей-«чорнобильців», загиблих військовослужбовців. Адже серед талановитих дітей дуже багато учнів саме з таким статусом.

Віра ШПИЛЬОВА.

Кам’янець-Подільський.

Скелет і шпателі для сиріт

Кошти, надані державою на розвиток освіти, не завжди використовуються належним чином. Такого висновку дійшли ревізори області, перевіривши у переддень навчального року фінансову діяльність органів освіти.

Учні та педагоги чекають того чи іншого обладнання, придбаного на майже 300 тисяч, а воно чомусь лежить і покривається пилом на складі у Новокиївській сільській школі Каланчацького району.

Недоотримали на півтори тисячі гривень шкільного обладнання й учні Херсонської спеціалізованої школи № 1. Натомість понад норму воно надійшло до дитячого будинку «Теремок», що в обласному центрі. Дошкільнята отримали фітнес-центр, а також обладнання для уроків анатомії — об’ємні моделі торсу та скелета людини... А ще у виховному закладі для маленьких сиріт не знають, як використати медичні шпателі, закуплені на п’ять тисяч гривень.

Алла БРУСИЛОВА.

Херсонська область.