Сердечно вітаю вас із Днем знань — всенародним святом мудрості, доброти, натхнення та нових відкриттів.

Уже багато років поспіль першовересень — по-справжньому урочистий і надзвичайно приємний день. Цей день завжди особливо хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. Це день, із якого починається дорога в майбутнє для кожного з нас. Це день, що дає можливість дорослим повернутися у свої золоті юнацькі роки, а учням — до своєї другої домівки — до країни знань.

Для когось новий навчальний рік, що починається, буде першим, для когось — останнім чи черговим. Особливим і, безперечно, визначальним у житті він стане для першокласників, які вперше ступлять на шкільний поріг. Не менш важливим він буде для одинадцятикласників, яким доведеться обирати професійну стежку, чи випускників середніх, спеціальних та вищих навчальних закладів, які втілюватимуть здобуті знання в житті.

Від усього серця хочу висловити слова подяки педагогам та наставникам за щоденну напружену, титанічну працю. Це вони, незважаючи на труднощі, не тільки щедро діляться своїми знаннями, а й виховують молоде покоління свідомих громадян нашої держави.

Вітання вам, шановні батьки, бабусі та дідусі студентів та учнів. Здійснюється мрія ваших родин —діти згодом своєю працею прославлятимуть рід, віддаючи сили, знання, отримані практичним досвідом вміння на справу зміцнення економічної могутності України.

Законодавство України визначає освіту як загальнонаціональний пріоритет у розвитку суспільства і держави. Незважаючи на складні соціально-економічні умови, система освіти зберегла основні свої параметри, вона модернізується, оновлюється, збагачується новими ідеями, утверджує демократичні засади. Держава твердо тримає лінію на забезпечення доступності освіти, зокрема й вищої, для всіх.

Прийняті Верховною Радою України закони, постанови, проведені парламентські слухання і день уряду, безперечно, позитивно вплинуть на формування державної політики в галузі освіти, удосконалення всієї освітньої сфери, сприятимуть підвищенню її рівня до світових стандартів, створенню умов для розвитку обдаровань, розумових і фізичних здібностей учнів і студентів.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти і надалі підтримуватиме освітян у виконанні ними своєї високої місії, зробить усе можливе, щоб підвищити їхній соціальний статус, поліпшити умови життя і праці.

Нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, несе добрий настрій у кожний навчальний заклад, кожну родину!

Нехай цей навчальний рік відкриє перед молоддю нові горизонти пізнання себе і світу, вчителів надихне успіхами вихованців, батьків — гордістю за своїх дітей.

Нехай буде щедрою на ужинок виплекана багатьма поколіннями українська освітянська нива.

Зі святом мудрості, доброти та людяності! Зі святом —Днем знань!

Катерина САМОЙЛИК, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.