Як завжди, урочистим було відкриття нового навчального року у Волинському державному університеті імені Лесі Українки. На ньому вперше прозвучав гімн цього найповажнішого навчального закладу області. Його авторами стали поет, лауреат Шевченківської премії Василь Слапчук та композитор, почесний професор ВДУ Мирослав Стефанишин. Серед почесних гостей свята був Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Звертаючись до присутніх, він зазначив, що як випускнику вже далекого 1972 року йому особливо приємно привітати студентів та викладачів університету із Днем знань і початком нового навчального року. Також А. Мартинюк висловив щиру вдячність тим викладачам, які свого часу навчали його та разом з однокурсниками вивели у широкий світ. Звертаючись до першокурсників, Перший заступник глави парламенту наголосив, що вони зробили цілковито правильний вибір. «Відтепер ви студенти одного з найкращих навчальних закладів України, який вам дасть усі необхідні знання, щоб потім ви змогли їх використати на користь держави», — сказав він.

А. Мартинюк зазначив, що сьогодні в Україні понад 48 тисяч різних навчальних закладів, в яких здобуває знання кожний четвертий громадянин нашої держави, освіту молоді надають півтора мільйона викладачів. «Поза всяким сумнівом, держава з кожним роком дедалі більше піклується про освіту, про вчительство. Бо основне завдання професії, яку ви здобудете в стінах університету, полягає в тому, щоб сіяти добре, розумне і вічне. А держава протягом нинішнього року підвищить вчительству заробітну плату на 200—300 гривень. З наступного року зростуть і студентські стипендії. Це лише початок, це лише краплинка того, що мусить і зобов’язана дати освіті наша держава», — наголосив він.

За словами А. Мартинюка, йому приємно прозвітувати, що з часу минулорічної зустрічі він виконав практично всі свої обіцянки і зобов’язання, які брав перед університетом. «Ми добилися того, що університет має змогу значно розширити навчальні корпуси і площі. Впевнений, що не за горами той час, коли ми будемо називати університет Волинським національним. Хочу щиро признатися, що ваш ректор Ігор Коцан не дасть мені спокійно жити, доки він цього не доб’ється», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради.

Свято в Луцьку продовжилося покладанням квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку, Лесі Українці, Михайлу Грушевському, урочистою ходою центральними вулицями Луцька до навчального корпусу № 4, де відбулася посвята першокурсників у студенти, а також публічною лекцією почесного професора ВДУ, академіка Миколи Жулинського.

Луцьк.