Шановні вчителі, викладачі вищих навчальних закладів, учні, вихованці, студенти, батьки!

Прийміть мої щирі вітання з початком нового 2007—2008 навчального року!

Традиційно він розпочнеться хвилюючим і щемним святом — Днем знань. У шістнадцятий рік незалежності нашої держави відчинять двері 20,4 тис. загальноосвітніх шкіл, 44 із них — новозбудованих, за парти сядуть майже п’ять мільйонів школярів, 355 тисяч дітей вперше переступлять поріг школи, понад 600 тисяч юнаків і дівчат вперше зайдуть у студентські аудиторії. Це воістину всенародне свято, яке ще раз покаже, наскільки перспективною є наша молода держава.

Інтелект, освіченість та творчий потенціал людини стали визначальними в сучасному динамічному світі. Тож одним із пріоритетних завдань української держави є збільшення видатків на освіту. Вони зросли до 42 млрд. грн. і досягли майже семи відсотків ВВП, підвищився рівень та доступність освіти, більш соціально захищеними стали вчителі, студенти і науково-педагогічні працівники. Саме на це спрямовувалися послідовні дії Верховної Ради України, Кабінету Міністрів і, зокрема, Міністерства освіти і науки України.

Глибокі знання, патріотизм та оптимізм молоді вкрай необхідні нашій державі на етапі демократичних перетворень. Тому важливо, щоб навчальні заклади готували не тільки професіоналів, а й чесних та відданих своїй Вітчизні громадян.

Переконаний, політичне протистояння, що виникло у зв’язку з бажанням певних сил провести позачергові вибори, вкрай шкідливе для суспільства, бо воно роз’єднує людей. Але мудрість народу вища від усього цього політичного штукарства. Нині нам, як ніколи, потрібні стабільність, взаємодовіра, надання представницьким органам влади реальних повноважень, практична робота влади в інтересах суспільства і насамперед — в інтересах дітей, молоді, вчителів. Думаю, що вчителі, науково-педагогічні працівники, студенти зможуть розібратися і правильно оцінити соціально-політичні процеси в державі.

Вірю, розпочатий процес реформування освіти дасть змогу Україні стати повноправним учасником європейського освітнього та наукового простору. А високий рівень культури й освіченості молодого покоління прискорить процес консолідації українського суспільства, сприятиме досягненню стабільності та сталому зростанню нашої економіки.

Бажаю всім вам щастя, творчого настрою, доброго здоров’я, успіхів у навчанні та роботі, нових і нових звершень в ім’я нашої молодої держави.

Голова Верховної Ради України Олександр МОРОЗ.