Менше як місяць залишається до волевиявлення громадян на дочасних парламентських виборах. Але спіраль інтриги дедалі більше закручується.

Команда глави держави підкинула учасникам перегонів нову інформацію для роздумів. Президент Віктор Ющенко заявив про необхідність прийняття нової Конституції на референдумі. Окрім того, він запропонував скликати для написання нового Основного Закону Конституційну асамблею.

Зрозуміло, це — стратегічна ініціатива з далеким прицілом. Зокрема, радник глави держави Степан Гавриш не виключив, що після затвердження Конституції одночасно можуть пройти дострокові президентські й парламентські вибори.

Однак більшість лідерів політичних сил, які беруть участь у нинішніх парламентських перегонах, на ініціативу глави держави поки що не зреагували. Вони продовжують вести війну між собою.

Так, Віктор Янукович на засіданні Кабінету Міністрів заявив, що, якби визначався лідер, на якого вилили найбільше бруду, то він був би головним претендентом на першість. І звернув увагу на кілька публікацій, які з’явилися в Інтернеті.

Особливо допікає прем’єру Блок Юлії Тимошенко, який висунув до нього кілька претензій. Зокрема, направив запит до Генеральної прокуратури, щоб ця інстанція перевірила, хто оплатив лікування Віктора Януковича на Алтаї. У запиті фігурує прізвище російського олігарха Євтушенка. Окрім того, було оприлюднено дані про купівлю урядовцями нових автомобілів «мерседес» для прем’єра і міністрів.

Ще одним несподіваним порушником спокою стала громадянська партія «Пора» на чолі з Ярославом Годунком. Цю політичну силу Центральна виборча комісія зареєструвала для участі в парламентських перегонах. А іншу «Пору» на чолі з Владиславом Каськівим виключила з виборчого блоку «Наша Україна—Народна самооборона». Допоки аналітики сушать голову над тим, хто за цим стоїть, «НУНС» оскаржила рішення Міністерства юстиції про видачу документів годунковській «Порі» в суді. Щоправда, не виключено, що розгляд справи може затягнутися на тривалий період. А тому дехто висловлює припущення, що цей скандал можуть використати для невизнання результатів дочасних парламентських виборів.

Однак, на нашу думку, політологам передусім варто звернути увагу на конституційні ініціативи Президента. Адже саме вони і визначатимуть подальший розвиток подій на політичному полі країни.