Дев’ятирічний Данило уже кілька років жебракує в столиці. Батьки постійно пиячать і хлопець сам “заробляє” на життя. У школі ніколи навіть не був, утім, гроші рахувати вміє. Вулиця навчила. Такі само безпритульні, як і він, стали для нього першими вчителями.

Сумна статистика свідчить: через матеріальну скруту та халатність батьків щороку тисячі українських дітей не сідають за шкільні парти. Торік перше вересня так і не настало для 7 тисяч школярів. Найбільше їх було у Донецькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Скільки дітей не підуть до школи сьогодні, напередодні Дня знань рахували в Мінсім’ї.

— Є ризик, що більше шести тисяч підлітків цього року не потраплять на навчання, — зазначила заступник міністра сім’ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова. — Для того, щоб з’ясувати ситуацію з їх точною кількістю, з 1 до 20 вересня ми проводитимемо рейди по всіх школах країни. А з 20 вересня до кінця жовтня визначимо причину, чому дитина не пішла до школи, й розглянемо кожний випадок окремо.

За її словами, в основному ризикують залишитися неписьменними неповнолітні, позбавлені батьківської опіки, а також безпритульні. Тому до рейдів, як і минулого року, залучать соціальних працівників. Тоді завдяки їх спільній роботі до навчання повернули майже 46% прогульників. Крім того, 125 дітей, яким більше 15 років, влаштували на роботу, а до притулків й центрів соціально-психологічної реабілітації дітей направили майже 406 нових вихованців.

— Вочевидь, що сьогодні треба повертатися до тієї практики, коли класні керівники відвідували сім’ї своїх учнів, знали, де ті перебувають, і у разі потреби, якщо родини були неблагополучні, повідомляли служби у справах дітей, — додала Світлана Толстоухова.

Вона також розповіла, що завдяки проведеній соціальними службами роботі 1,3 тисячі батьків і 51 посадова особа були притягнуті до різних видів відповідальності. А сім’ї з матеріальними проблемами отримали фінансову та гуманітарну допомогу на загальну суму 2,6 млн. гривень.

Фото з арїхіву “Голоса України”.