Позбулися довгобудів

Вінницька область. Подвійним святом стало перше вересня для учнів та вчителів у селах Вовчок Немирівського та Рівне Мурованокуриловецького районів. Тут урочисто відкрито нові школи. За словами заступника голови Вінницької облдержадміністрації Любові Спиридонової, завершити будівництво довгобудів вдалося завдяки субвенціям з державного та обласного бюджетів. За рахунок цих коштів (15,6 мільйона гривень) завершено також будівництво інших черг вже діючих загальноосвітніх шкіл у райцентрах Тростянець, Чечельник та в селі Житники Мурованокуриловецького району.

Віктор СКРИПНИК.

Починатимуть з вивчення історії

Житомир. «Історія міста Житомира» — такий спецкурс для учнів 5—10 класів загальноосвітніх шкіл запроваджують з першого вересня. Сесія міськради виділила 32 тисячі гривень на придбання посібників для вчителів. Авторами книги, яку, до речі, високо оцінено на міжнародному книжковому ярмарку у Франкфурті-на-Майні, є відомі в області краєзнавці Микола Костриця і Руслан Кондратюк.

Ще одна шкільна новація. На початку нового навчального року школярі одержать щоденники, на сторінках яких будуть зображення архітектурних пам’яток, краєвидів, портрети людей, які прославили Житомир.

Олексій КАВУН.

Перший урок — з головнокомандувачем УПА

Івано-Франківська область. Свій навчальний рік школярі Прикарпаття розпочнуть уроком «Лицар української раті». Як повідомила заступник голови Івано-Франківської ОДА Романія Постолянюк, свої перші 45 хвилин діти присвятять вивченню життєдіяльності Романа Шухевича, головнокомандувача УПА. До такого висновку дійшли учасники засідання Світового ювілейного оргкомітету з відзначення 100-річчя від дня народження Романа Шухевича та 65-ї річниці створення Української повстанської армії.

Дарина НАЗАРЧУК.

У подарунок — улюблене місто

Миколаїв. Кожен першокласник має навчитися любити свою малу батьківщину так само, як читати, писати, поводитися з логарифмами й інтегралами. Так вирішила ініціативна група телекомпанії НІС-ТВ і спеціально до Дня знань випустила у світ книгу «Моє улюблене місто Миколаїв». Практично на кожній сторінці малюкам дається завдання — чи то картинку намалювати «на вільному місці», чи то дати відповідь на питання. Тут вони можуть довідатися, хто такий міський голова, як виглядають прапор і герб Миколаєва, і навіть розфарбувати останній. Сторінками книжки їх «водять» намальовані вчителька і двоє малюків, Аркашка і просто дівчинка. «Прототипом» «книжкового педагога», за словами Олени Вороніної, художниці, яка оформила підручник, стала реальна вчителька, завуч однієї з миколаївських шкіл. Поки посібник у картинках одержать чотири тисячі першокласників. Такий тираж. Але спонсори пообіцяли подарувати корисну книгу і школярам області. Нагадаємо, що видана була книга за сприяння миколаївського міського голови Володимира Чайки і генерального директора ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексія Вадатурського.

Олена ІВАШКО.