Права дітей — в руках директора

Це стосується насамперед вихованців шкіл-інтернатів. Прокурорські ж перевірки свідчать, що директорам є чому повчитись. Правоохоронці відзначають, що в окремих інтернатах, де навчаються діти-інваліди, не забезпечуються навіть елементарні санітарні норми: відсутнє холодильне обладнання, діти змушені користуватись старим столовим посудом, котрий давно потребує заміни, немає умов для додержання особистої гігієни дітей. У Меджибізькому будинку-інтернаті для дітей-інвалідів не відкрили рахунок для учениці, через що дівчинка не отримувала пенсію. В іншій школі-інтернаті не подбали про те, щоб стягнути в примусовому порядку аліменти на шістьох дітей з батьків, позбавлених батьківських прав. Правоохоронці Красилівського району виявили факт, коли злочинці, скориставшись паспортами дітей-інвалідів, оформили на них банківські кредити. За результатами прокурорських перевірок були поновлені права понад півтори тисячі дітей. А порушені кримінальні справи мають попередити нові злочини.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.

Наблизились до Закону Божого

Сьогодні у школах Полтавщини планувалося розпочати процес вибіркового запровадження додаткового уроку — християнської етики. Навчання мало проводитися лише за бажанням батьків і учнів та тільки у варіативній частині учбового процесу.

Втім, за словами Володимира Мірошниченка, начальника облуправління освіти, питання з новою дисципліною ще не вирішено остаточно. Адже для викладання нового предмета слід мати підручники, затверджені у Міносвіти та науки. Книжки ж із Закону Божого Полтавської Єпархії міністерського дозволу на використання у школах не мають.

Загалом підручників для 8—11 класів у школах області лише 87 відсотків від потреби. Підручники для 7-го класу учні отримають із затримкою, але врешті-решт вони до Полтавщини надійдуть. Із книжками для учнів 1—6 класів взагалі проблем немає, запевнив пан Мірошниченко.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтава.