Під час учорашнього брифінгу голова парламентської фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова повідомила, що 4 вересня відповідно до ст. 83 Конституції та Регламенту Верховна Рада V скликання відкриє наступну, четверту, парламентську сесію. «Ми змушені це зробити. Цього вимагає час, виборці та наші опоненти — політична опозиція. Країні, народу потрібен бюджет на 2008 рік. Ми несемо за нього відповідальність разом з урядом», — сказала вона.

За її словами, на черговій сесії найперше буде схвалено закон про позбавлення недоторканності і позбавлення пільг державних посадовців, заслухано позицію уряду стосовно проекту держбюджету на наступний рік. «Ми діємо чітко в полі Конституції, яка вичерпно і жорстко закріпила час припинення повноважень ВРУ і народних депутатів — перше засідання новообраного парламенту. Тому нас дивує позиція Президента, який під гіпнозом опозиції вчергове механічно повторює її малозрозумілі слогани. Впевнена, Президент зрозуміє, що опозиція прирікає його бути заручником, який відмовляється від функції представництва всього українського народу», — наголосила Р. Богатирьова. Вона ще раз закликала політичних опонентів прийти на засідання 4 вересня та ухвалити важливі для країни рішення.

***

Президент України Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо відповідності Основному Закону постанови Кабінету Міністрів від 27 червня 2007 року № 885 «Про деякі заходи, пов’язані з удосконаленням системи обліку громадян, що використовується для забезпечення виконання законів України». Про це під час брифінгу повідомила заступник голови секретаріату Президента України, представник Президента у КС та ЦВК Марина Ставнійчук. Глава держави видав указ про призупинення дії цієї постанови, оскільки вважає, що, ухвалюючи її, Кабмін діяв не в порядку, визначеному Конституцією та законами України, а саме всупереч законам України «Про державний реєстр виборців» та «Про державну статистику». Також ця постанова порушує положення частини другої статті 6, частини другої статті 19 та частини третьої статті 113 Основного Закону держави, які зобов’язують Кабінет Міністрів керуватися у своїй діяльності Конституцією та законами України, на підставі та у спосіб, що ними передбачені. «Зверну увагу на те, що зупинення Президентом постанови і звернення до Конституційного Суду жодним чином не зупиняє заходів з реалізації закону про держреєстр виборців, виконання інших законів, у тому числі — про вибори народних депутатів», — сказала М. Ставнійчук. При цьому вона підкреслила: єдине, на чому наполягає Президент України, — щоб усі органи державної влади діяли виключно в порядку, визначеному чинним законодавством України.

***

«Виборчий блок Людмили Супрун — Український регіональний актив» у разі проходження до Верховної Ради України готовий увійти в коаліцію з блоком «Наша Україна—Народна самооборона» та Партією регіонів. Про це агентству УНІАН заявила лідер блоку Л. Супрун. «Ми підемо до коаліції з Партією регіонів, якщо там буде «Наша Україна», та до коаліції з «Нашою Україною», якщо там буде присутня Партія регіонів, оскільки ми хочемо зв’язати їх спільною відповідальністю за ситуацію в країні», — сказала вона. Л. Супрун переконана, що якщо ці дві політичні сили «опиняться по різні боки барикад, то вони знову вставлятимуть одне одному палиці в колеса», що призведе до ще не одних виборів.

***

Блок «Наша Україна—Народна самооборона» вчора подав до Окружного адміністративного суду Києва позов з проханням визнати необгрунтованою реєстрацію Центральною виборчою комісією партії «Пора». Про це повідомив заступник голови штабу блоку НУ-НС з юридичних питань Микола Оніщук. Він вважає, що Центральна виборча комісія не мала права реєструвати «Пору». «Під час ухвалення такого рішення ЦВК фактично перебрала на себе повноваження законодавчого органу, оскільки зайнялася правотворчою діяльністю». За словами М. Оніщука, реєструючи «Пору», комісія не керувалася тими нормами законодавства, яких вона дотримувалася під час реєстрації усіх інших суб’єктів виборчої кампанії. Блок оскаржує цілу низку положень щодо реєстрації «Пори».

***

Центральна виборча комісія відмовилася зареєструвати для участі у парламентських виборах «Блок Вєрки Сердючки «За своїх!». За таке рішення проголосували усі 15 членів комісії. Член ЦВК Михайло Охендовський повідомив, що блок подав заяву про реєстрацію кандидатів на парламентські вибори 27 серпня, у той час як термін подачі таких документів минув 25 серпня. Таким чином, комісія відмовила у реєстрації всіх претендентів у кандидати. При цьому він зазначив, що серед поданих заяв претендентів не було документів від Андрія Данилка, чий сценічний псевдонім «Вєрка Сердючка» був включений до назви блоку.

***

Блок Литвина вимагає перерахувати голоси виборців, отримані політичними силами на парламентських виборах 2006 року. У заяві блоку зазначається, що «в українському суспільстві зростає невіра в чесність та справедливість виборів, які відбудуться 30 вересня цього року, особливо у частині підрахунку голосів. Відтак блок Литвина висловлює переконання, що перерахунок бюлетенів по виборах до Верховної Ради України V скликання, які є документами суворої звітності і ще кілька років підлягають обов’язковому зберіганню, дасть можливість вивчити стан зберігання бюлетенів як документів суворої звітності, з’ясувати реальну картину щодо наявності цих бюлетенів, провести навчання членів виборчих комісій, спостерігачів на базі виборчої документації, спростувати або підтвердити інформацію про фальшування результатів голосування на минулих парламентських виборах із з’ясуванням того, хто з політичних сил вдався до спотворення народного волевиявлення.

На думку блоку, перерахунок голосів і перевірка виборчої документації стане застереженням для тих учасників нинішнього виборчого процесу, які вже сьогодні почали «щільно працювати» з виборчими комісіями і мають намір методами адміністративного тиску і (або) матеріального заохочення вплинути на членів комісій і спонукати їх до протиправних дій з метою отримання бажаних для себе результатів на позачергових парламентських виборах.