Урочисте підписання лідером БЮТ Юлією Тимошенко зобов’язань перед ученими України відбулося минулої середи на фіналі конкурсу «Інтелект Харкова». «Ми зможемо відродити славу української науки, повернути учених, які виїхали за кордон. Для цього і створюється програма «Український прорив», — заявила Юлія Тимошенко під час підписання угоди.

Лідер БЮТ закликала харківських учених взяти участь у розробці цієї програми. За словами Юлії Тимошенко, учені повинні ставити завдання перед політиками, а не навпаки. На її переконання, довгострокова програма підтримки учених України має бути прийнята на першій сесії новообраного парламенту.

***

Компартія України сьогодні прагне того, щоб люди сприймали її як сучасну ліву політичну силу. Про це в ефірі радіо «Свобода» заявив народний депутат від фракції КПУ Олександр Голуб.

«Те, що ми йдемо шляхом надання місцевим радам більшої влади, — це не декларація. Ми справді пропонуємо людям, обраним у регіонах, самим сформувати виконкоми, тобто органи виконавчої влади на місцях, які були б підзвітні їм і які могли б вирішувати конкретні завдання, і питати з цих посадовців, а не з держадміністрацій, які призначаються з центру, підпорядковуються і звітують тільки одній людині.

Комуністи вважають, що це цілком європейський шлях. І він повністю відповідає гаслу: «Вся влада радам!», — підсумував Олександр Голуб.

***

Володимир Литвин вважає, що влада повинна захищати малий та середній бізнес. Таку заяву голова Блоку Литвина зробив під час перебування в Хмельницькому на зустрічі з виборцями на центральному ринку. «Передусім — це оптимізація оподаткування та соціальний захист. Податки мають бути чіткі та зрозумілі. Вони повинні захищати людей. Це мають бути податкові канікули, щоб люди могли стати на ноги, це мають бути кредити тощо», — зазначив Литвин. Пропозиції Блоку Литвина щодо державної підтримки малого та середнього бізнесу будуть передані до Кабінету Міністрів.

Крім того, Володимир Литвин вважає передчасним проведення адміністративної реформи. «Я категоричний противник постановки питання про адміністративну реформу сьогодні. Треба організувати життя, а не вкотре збурювати людей», — зауважив В. Литвин. Він нагадав, що від попередніх адміністративних реформ, коли деякі селища втрачали статус районних центрів, вони занепадали.

***

Міністерство юстиції зареєструвало одну партію «Пора», головою якої є Ярослав Годунок. Про це заявив у інтерв’ю журналістам міністр юстиції Олександр Лавринович у кулуарах Кабміну. За його словами, до компетенції Мін’юсту не входить звернення до правоохоронних органів, щоб перевірити, хто із лідерів «Пори» — Владислав Каськів чи Ярослав Годунок — міг сфальсифікувати партійні документи. На думку О. Лавриновича, конфлікт у лавах «Пори» є внутрішнім і не стосується Мін’юсту.

Міністр юстиції Олександр Лавринович не відкидає того, що 30 вересня вибори до Верховної Ради можуть не відбутися. Він вважає, що позачергові вибори будуть не потрібні, якщо 4 вересня на відкриття чергової сесії зберуться 300 народних депутатів.

***

«Партія вільних демократів вимагає запровадити пряму трансляцію засідань Центральної виборчої комісії на телеканалі «Рада», — заявив офіційний представник партії у ЦВК Олександр Єльяшкевич.

«Сьогодні, — зазначає вільний демократ, — стало очевидно, що ситуація в Центральній виборчій комісії дедалі більше загострюється. Члени ЦВК — представники різних політичних сил — входять у відкрите протистояння». Олександр Єльяшкевич переконаний, що така інформація — дуже важлива для суспільства, адже від ЦВК багато в чому залежить доля складного виборчого процесу. Тому, за його словами, пряма трансляція її засідань, по-перше, ускладнить використання «чорних» технологій, а по-друге, зробить роботу ЦВК більш прозорою та зрозумілою для громадян.

***

За підсумками моніторингу Комітет виборців України констатує, що агітаційна кампанія загалом проходить вільно, без перешкод. Усі суб’єкти виборчого процесу мають рівні можливості для ведення кампанії. Серед зафіксованих порушень — агітація до офіційної реєстрації. За оцінками КВУ, агітаційна кампанія всіх суб’єктів виборчого процесу може коштувати до 2 млрд. гривень.

Крім того, вважають у комітеті, фінансування агітаційних заходів здійснюється недостатньо прозоро, значна частина витрат може бути проведена поза виборчим фондом.

***

Центральний телеканал може заробляти на прихованій політичній рекламі до 1 млн дол. на тиждень. Про це вчора заявив кандидат у народні депутати від БЮТ Андрій Шевченко під час «круглого столу» на тему: «Особливості агітаційної кампанії і висвітлення в ЗМІ позачергових виборів», який проходив у РБК-Україна. Нині, за його словами, на всіх центральних телеканалах України діє чітка установка, за якою безплатно у випусках новин можуть з’являтися тільки Президент та Прем’єр-міністр. Решта, зокрема і політичні сили, яких представляють лідери держави, мають оплачувати таку інформацію.

За наведеними представником БЮТ даними, вартість «гостьової» студії на провідних телеканалах країни сягає 70 тис. дол., а вартість інформаційного сюжету у вечірньому випуску новин може доходити до 25 тис. дол. «За моїми підрахунками, один центральний телеканал за тиждень може збирати до 1 млн дол. за приховану рекламу, за «джинсу», — наголосив він.

А загалом, за словами А. Шевченка, агітаційна кампанія 2007 року містить у собі багато сірої та недобросовісної реклами, суб’єкти виборчого процесу не дотримуються усіх вимог законодавства. Він наголосив, що чинне законодавство щодо ведення виборчої агітації є недосконалим, тому потребує істотного доопрацювання. На думку представника БЮТ, вирішення саме цього питання має стати одним із перших в порядку денному роботи Верховної Ради VІ скликання.

***

Триває Всеукраїнський агітаційний тур «Для людей, а не для політиків» лідера Блоку «Наша Україна—Народна самооборона» та представників першої десятки виборчого списку, які вчора відвідали Полтавщину. А херсонські «нашоукраїнці» обурені брудними передвиборними технологіями Прогресивної соціалістичної партії України. Так, днями на деяких вулицях міста Херсона з’явилися великі рекламні щити з портретом голови Прогресивної соціалістичної партії України Наталії Вітренко та провокаційним закликом «Зупинимо помаранчевих нацистів!».

За повідомленнями інформаційних агентств та прес-служб політичних сил.