Використання багатющого історичного досвіду — одна з найважливіших підойм розбудови незалежної держави. Минуле ніколи не зникає. Історія, за словами великого Кобзаря, «поема вольного народу», завжди з нами, чекає, коли до її надбань і уроків, здобутків і прорахунків звернуться, щоб урахувати їх на новому етапі розвитку нашої Батьківщини.

Тому такою увагою громадськості користуються праці доктора історичних наук, професора Анатолія Чайковського (на знімку). В них на основі дослідження зібраного автором значного фактичного матеріалу розглядаються актуальні і складні проблеми історичного минулого й сьогодення. Як закономірний наслідок плідної праці вченого, широкого і позитивного резонансу його публікацій, активного використання їх в науковій і навчально-методичній роботі, при вирішенні важливих проблем державотворення, у вихованні підростаючого покоління, формуванні високої свідомості громадян сприйнято висунення циклу його монографій на здобуття Державної премії України у галузі науки і техніки 2007 року.

Представлені на здобуття Державної премії наукові праці А. Чайковського: «Невідома війна: партизанський рух в Україні в 1941-1944 рр. мовою документів, очима історика»; «За законом і над законом: із історії адміністративних органів і поліційно-жандармської системи в Україні»; «Безсмертя. Книга пам’яті України 1941—1945» (розділи «Народне ополчення та винищувальні батальйони», «Нескорені: партизанський рух і підпілля», «Народні месники», «Українці в європейському русі Опору»); «Полон. За свої і чужі гріхи. Військовополонені та інтерновані в Україні (1939—1953)», — становлять значний внесок у науку, в розробку основоположних проблем української і зарубіжної історії та праовової науки мають велике теоретичне і практичне значення.

Вагомість зазначеного циклу праць зумовлена насамперед їх тематикою, яка охоплює малодосліджені чи зовсім незнані проблеми. На основі систематизації та узагальнення величезного масиву документів багатьох архівів України, зарубіжних країн, які вперше введені в науковий обіг, у згаданих книгах розглядаються процеси державотворення в українських землях, розвитку і функціонування виконавчого апарату, перебіг складних подій Другої світової війни, простежуються долі конкретних людей. Логічно-структурний та історичний аналіз значного фактичного матеріалу дали змогу об’єктивно й виважено тлумачити події, характеризувати конкретні історичні умови, започаткувати якісно новий концептуальний підхід до дослідження низки складних явищ історичного минулого.

Важливою є чисто людська, морально-етична сторона. Йдеться про те, що рецензовані праці дають можливість нинішнім і прийдешнім поколінням глибше пізнати героїчні та трагічні сторінки свого минулого, в тому числі отримати інформацію про долі та участь близьких людей. В останньому полягає ще одна відмінна риса праць А. Чайковського: виявлення загальних закономірностей і тенденцій історичного розвитку, розкриття змісту досліджуваних процесів поєднується, що рідко зустрічається в наукових публікаціях, з розкриттям долі тисяч і тисяч конкретних людей, які потрапили у вир воєнного лихоліття. Матеріали рецензованих книг дали можливість величезній кількості іноземців дізнатися про своїх близьких, які перебували в полоні в Україні. З другого боку, автор у тісній співпраці з державними і громадськими органами зарубіжних країн, зокрема Німеччини, Австрії, Польщі, Угорщини, Італії, Румунії, Росії, Молдови, розшукав і передав родичам інформацію, яка проливає світло на долю більш як 15 тисяч їхніх братів і сестер, що перебували у фашистському полоні на території названих країн. Ця унікальна в найвищих науковому і гуманітарному вимірах сторона праць А. Чайковського вигідно вирізняє їх серед інших, зумовлює неповторну і надзвичайно важливу теоретичну, практичну і моральну цінність рецензованого циклу.

Будучи широкомасштабними і глибокими дослідженнями про цілі пласти людської історії, авторські праці дають як загальну характеристику відповідних історичних періодів і подій, так і життя конкретних особистостей. Фундаментальні за своєю науковою і пізнавальною сторонами, вони здобули широкий суспільний відгук в Україні та за її межами, опубліковані або отримали значний позитивний резонанс в Польщі, Німеччині, Росії, Молдові, Австрії, Італії, Угорщині, Румунії, Словаччині, Білорусі, інших країнах. Без сумніву, сприяють утвердженню високого авторитету вітчизняної науки у світі.

Усе це зумовлює велике наукове, загальносуспільне, практичне, гуманітарне значення згаданих видань. В них здійснено комплексне дослідження важливих і складних політико-економічних, соціальних, державно-правових процесів, обгрунтовано шляхи використання історичного досвіду для розв’язання актуальних питань державотворення і розвитку громадянського суспільства, вирішення морально-етичних проблем, прояснення долі великої кількості громадян України та зарубіжжя. Заслуговуючи високої оцінки, вони гідні присудження їм Державної премії України в галузі науки і техніки 2007 року.

Віктор БІЛОУС, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України;

Микола ВИГОВСЬКИЙ, доктор історичних наук, професор;

Олександр ПОТИЛЬЧАК, доктор історичних наук, професор;

Іван МУКОВСЬКИЙ, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України;

Володимир ШЕВЧЕНКО, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник народної освіти України.