Дебати закінчилися трагедією

Днями в Кіровограді на площі Кірова, яку давно облюбували різні політичні сили для своїх агітаційних заходів, сталася трагічна подія. Двоє чоловіків 1935 та 1938 років народження, агітуючи кожен за свою політичну силу, влаштували політичні дебати стосовно україно-російських відносин, що закінчилися кривавою різаниною. Один із опонентів з двома пораненнями черевної порожнини потрапив до операційної, другого затримано. Слідство триває.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоград.

Війни немає. Всі непорозуміння — через журналістів?

«Ніякої інформаційної війни між Україною і Росією немає. Є непорозуміння з деяких питань», емоції і непрофесіоналізм. Таку думку під час «круглого столу» в Російсько-українському інформаційному центрі в Києві висловив тимчасовий повірений у справах Росії в Україні Всеволод Лоскутов.

Тему дискусії — «Інформаційні війни між Україною і Росією: кому це вигідно» — підказав черговий дипломатичний скандал, що стався минулого тижня. Полеміка розгорнулася навколо висловлювань старшого радника посольства Росії в Україні Володимира Лисенка. Як передали ЗМІ, на «російському четверзі» в центрі він заявив, що, у разі продовження «тиску України на Черноморський флот», Росія може почати перегляд Великого договору 1997 року, яким закріплено український статус Криму.

Українські дипломати заяви В. Лисенка розцінили як спробу посягання на незалежність та територіальну цілісність країни, направили в МЗС Росії надтермінову ноту і попрохали роз’яснень. Його слова вирвали з контексту і неправильно розтлумачили журналісти, — відповіли росіяни. А українське зовнішньополітичне відомство буцімто просто повелося на інформаційну вигадку. Для бесіди у МЗС Росії запросили тимчасового повіреного у справах України в Росії Леоніда Осаволюка.

Виконавчий директор Російсько-українського інформаційного центру Олег Бондаренко нагадав, що згадані слова В. Лисенко сказав під час полеміки з народним депутатом України Наталею Прокопович. Тоді він тільки запитав (дослівно): «Скажіть, будь ласка, якщо у договорі не було закріплено питання інвентаризації, чи не спричинить його включення, з юридичної точки зору, перегляду всього договору?». Російсько-український інформаційний центр закликав журналістів, політиків та експертів обох країн обережніше висловлюватись про українсько-російські відносини і підписати відповідний меморандум.

Ганна ЛУКАНСЬКА.