Шановні народні депутати!

Політична ситуація в Україні складна. З неї слід вийти так, щоб для суспільства і країни було найменше втрат. Щоб хвороба, яку переживає держава, її владні інституції, не стала хронічною.

Всі ви добре знаєте, що незавершеність процесів, які стосуються статусу парламенту, пов’язана зі штучним обмеженням функціонування Конституційного Суду та Центральної виборчої комісії.

Згадую про це після багатьох реплік з приводу повноважності парламенту тих, кому за Конституцією такі висновки робити не передбачено. Згадую і тому, що, відповідно до Основного Закону держави та затвердженого парламентом календарного плану роботи, наступна, четверта, сесія Верховної Ради України п’ятого скликання починається 4 вересня цього року.

Розумію, що буквальне дотримання вимог Конституції щодо відкриття сесії викликатиме спротив у середовищі деяких політичних та владних кіл. Але обов’язок депутатів, обраних 26 березня 2006 року, прийти на засідання. Аргументи щодо виборів 30 вересня та інших обставин другорядні, бо завжди при виборах (і дострокових теж) парламент працює безперервно, а його повноваження завершуються після приведення до присяги новообраних народних депутатів.

Порушення цієї конституційної вимоги небезпечне правовими наслідками, великими втратами політичного, соціального та економічного змісту. Воно відкриває шлях до патової ситуації, коли через різні причини (не про них, врешті, йдеться) може статися або невизнання виборів 30 вересня дійсними, або невизнання повноважності парламенту нового скликання. Державна система влади повинна бути застрахована від будь-якої невизначеності.

Пленарне засідання 4 вересня знімає згадану небезпеку, не руйнує можливість дострокових виборів, але й не дозволяє нікому маніпулювати правовим простором, в тому числі через планування за певних обставин наступних (через рік) парламентських виборів.

Відповідно до компетенції Голови Верховної Ради України, звертаюсь до кожного окремого депутата. Ваша особиста позиція сьогодні впливає на те, чи збережеться конституційний порядок функціонування держави, чи цей порядок буде підмінений квазіправовим сурогатом з поганими наслідками для людей і країни.

Мова йде про конституційний обов’язок депутатів, про особисту відповідальність кожного.

З повагою, Олександр МОРОЗ.

27 серпня 2007 року.