Футбол. Третій відбірний раунд Ліги чемпіонів. Матчі у відповідь. 29 серпня.

«Селтик» (Шотландія) — «Спартак» (Росія, Москва). 1:1 (пенальті — 4:3) (перший матч — 1:1). «Арсенал» (Англія) — «Спарта» (Чехія). 3:0 (2:0). «Ельфсборг» (Швеція) — «Валенсія» (Іспанія). 1:2 (0:3). «Динамо» (Хорватія) — «Вердер» (Німеччина). 2:3 (1:2). «Славія» (Чехія) — «Аякс» (Нідерланди). 2:1 (1:0). «Копенгаген» (Данія) — «Бенфіка» (Португалія). 0:1 (1:2). «Андерлехт» (Бельгія) — «Фенербахче» (Туреччина). 0:2 (0:1). «Бешикташ» (Туреччина) — «Цюріх» (Швейцарія). 2:0 (1:1). «Русенборг» (Норвегія) — «Тампере» (Фінляндія). 2:0 (3:0). «Стяуа» (Румунія) — БАТЕ (Білорусь). 2:0 (2:2).

У Києві вболівали за... «Шахтар»

«Динамо» (Україна, Київ) — «Сараєво» (Боснія і Герцеговина). 3:0. Голи: Бангура, 3, Мілошевич, 76 (автогол), Ребров, 90+3 (п). Перший матч — 1:0.

«Динамо»: Шовковський, Діакате, Гіоане, Корреа (Белькевич, 79), Бангура (Ребров, 83), Майкл (Ротань, 82), Шацьких, Гусєв, Каддурі, Гавранчич, Маркович. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

«Сараєво»: Алаїм (Фейзич, 61), Бабич, Хаджич, Мілошевич, Шараба, Башич, Джакмич, Груїч, Рашчич, Репух (Янош, 46), Мешич (Ханжич, 69). Тренер — Гусреф Мусемич.

Попереджено: Гіоане, 55, Гавранчича, 81, Діакате, 90+4.

Арбітр — Стюарт Дугал (Шотландія).

Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 18 000 глядачів. 19 градусів.

Напередодні матчу Анатолій Дем’яненко в розмові з кореспондентом «Голосу України» сказав, що вихід на пік форми його підопічних відбуватиметься поступово. І восени ми побачимо зовсім іншу команду. А тепер вона досягатиме результату, використовуючи наявні ресурси.

Так воно і відбувається. В матчі проти «Сараєва» нічого наднезвичайного кияни не показали. Однак і в нинішньому стані вони переконливо переграли боснійський клуб. Завдяки класу, достатнім швидкостям та епізодами — злагодженим командним діям.

Проте динамівці, на жаль, розтринькали з півдесятка чудових моментів забити ще. Завадила чи то нерозторопність, чи то елементарна жадібність. Яку, до речі, найбільше демонстрував Бангура, коли бив неточно. А міг віддати партнерам, котрі були у зручнішій ситуації. Однак які можуть бути претензії до гвінейця, коли він і важливого м’яча забив у дебюті (на знімку), і фактично зробив другий гол, коли після його удару м’яч влучив у Мілошевича і рикошетом влетів у ворота.

— Ми очікували, що «Сараєво» гратиме на контратаках, — прокоментував тренер «Динамо». — І суперників, якщо відверто, побоювалися. Тому першочерговим завданням було звести до мінімуму всі зусилля суперника в цьому компоненті. Гадаю, нам це вдалося. Ми контролювали гру, хоча й не реалізували багато моментів. Та загалом хлопці виконали план на зустріч. Надто не пресингували, бо мали фору після першого матчу.

Дем’яненка запитали, чому не було навіть у запасі Рінкона, Клебера та Родріго. Тренер відповів, що в них зайва вага, і право на місце в «основі» їм треба тепер доводити в «дублі».

Наставник гостей Гусреф Мусемич віддав належне переможцям. Відчувалося, що казав він усе щиро. От тільки з тим, що арбітр за рахунку 2:0 на останніх хвилинах зустрічі призначив пенальті, він не погодився.

Поздоровивши динамівців з виходом до Ліги чемпіонів, пан Мусемич сказав, що був дуже здивований, коли майже ніхто з прихильників «Динамо» не залишив трибуни, а спостерігав на табло демонстрацію завершення матчу в Донецьку. Коли там прозвучав фінальний свисток, кияни голосно й радісно вітали успіх «Шахтаря». Таке в Боснії неможливе, сказав пан президент. «Ми і сараєвський «Железнічар» — завжди непримиренні суперники...»

Віщий сон

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Зальцбург» (Австрія). 3:1. Голи: Майєр, 5, Лукареллі, 9, Кастільйо, 77 (п), Брандау, 87. Перший матч — 0:1.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Левандовський (Кастільйо, 57), Фернандіньйо, Ілсінью (Дуляй, 72), Жадсон, Гладкий (Брандау, 55), Лукареллі. Тренер — Мірча Луческу.

«Зальцбург»: Окс, Карбоні, Ковач, Циклер, Фонлантен, Міямото, Майєр, Штайнхефер, Секагія, Ляйтгеб, Ауфхаузер (Локвенц, 89). Тренер — Джованні Трапаттоні.

Попереджено: Левандовського, 35, Лукареллі, 35, Ауфхаузера, 36, Чигринського, 62, Секагію, 77, Брандау, 88, Кастільйо, 90+2.

Арбітр — Лоран Дюамель (Франція).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 25 500 глядачів. 25 градусів.

Рахунок, з яким «Шахтар» переміг австрійський «Зальцбург», був відомий президентові клубу Рінату Ахметову ще одинадцять днів тому. Про це радісний Рінат Леонідович розповів журналістам одразу після поєдинку, зазначивши, що підсумок цієї зустрічі йому приснився.

Жарти жартами, а донеччанам довелося докласти чимало зусиль, щоб досягти бажаного. Ввімкнути на максимальну потужність волю, майстерність, наполегливість. А головне — не втрачати віру в можливість позитивного результату. Особливо в той момент, коли в дебюті «Шахтар» пропустив. І завдання стало надскладним. Тим приємніша перемога.

Наставник гостей знаменитий Джованні Трапаттоні після забитого м’яча наївно гадав, що його підопічні не дозволять господарям атакувати. І насамкінець зізнався, що в другому таймі «гірники» діяли вочевидь краще, ніж австрійська команда.

Отже, обидва наші клуби здобули право грати у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Це, так би мовити, повторення пройденого. Тепер ми чекаємо від «Динамо» і «Шахтаря» гідної гри в матчах з європейськими грандами.