За інформацією Комітету у закордонних справах, за період першої—третьої сесій Верховної Ради України п’ятого скликання проведено 28 засідань, на яких було розглянуто 140 питань. Переважна більшість з них —проекти законів з багатьох аспектів зовнішньої політики та зовнішніх відносин України, ратифікації різногалузевих міжнародних угод, зовнішньоекономічної діяльності, міграційних та інших питань, що віднесені до компетенції комітету. Розглянуто 19 проектів законів та постанов за профілем комітету. З них 18 прийнято в цілому, розгляд одного питання перенесено. Окрім того, комітетом виготовлено і передано до Міністерства закордонних справ України 24 ратифікаційні грамоти для подальшої їхнього передання депозитарію.

Комітет продовжує опрацьовувати та готувати до розгляду на сесії Верховної Ради законопроекти «Про засади зовнішньої політики України», «Про представництво України за кордоном», «Про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України».

За участі комітету сформовано та затверджено склади постійних делегацій Верховної Ради України в парламентських асамблеях міжнародних організацій. Члени комітету очолювали та активно працювали у складі практично всіх цих постійних делегацій. Також під егідою комітету створено 71 депутатську групу з міжпарламентських зв’язків. Одним з головних напрямів роботи цих груп є визначення та узгодження з іноземними колегами пріоритетів розвитку договірно-правових відносин України з іншими країнами, залучення зарубіжного досвіду для розвитку вітчизняного законодавства.

Серед інших заходів, які підготував та провів комітет, — міжпарламентський «круглий стіл» «Роль парламенту в забезпеченні рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків: міжнародний досвід» (листопад 2006 року), восьме засідання міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України і Федеральних Зборів Російської Федерації (грудень 2006 року); «круглий стіл» «Засади зовнішньої політики: стан законодавчої бази та перспективи правового забезпечення» (квітень 2007 року).

Також було проведено комітетські слухання «Про спрощення візового режиму для громадян України у відносинах з державами—членами Європейського союзу» (грудень 2006 року), на яких розглядали такі актуальні питання, як наслідки для України у зв’язку з укладенням угоди між Україною та Європейським союзом про візову лібералізацію та реадмісію; спільні заходи з удосконалення консульського обслуговування громадян України іноземними дипломатичними представництвами; протидія нелегальній міграції, налагодження співробітництва відповідних державних органів України з агентством Європейського союзу з менеджменту зовнішніх кордонів.

Перше в історії міжпарламентського діалогу України спільне засідання комітету та комісії з питань зовнішньої політики та європейської інтеграції парламенту Республіки Молдова відбулося в Одесі у лютому 2007 року. На засіданні обговорювали актуальні питання україно-молдовського співробітництва, а також питання співробітництва з місією Європейського союзу з надання допомоги в питаннях кордону Україні та Республіці Молдова (EUBAM). За результатами зустрічі сторони підписали спільний протокол.

Комітет брав активну участь у підготовці до проведення в Києві 16-ї сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, проведено також понад 50 протокольних зустрічей керівництва комітету з іноземними парламентськими делегаціями, послами, представниками різних зарубіжних інституцій.

З метою координації взаємодії Верховної Ради України з парламентами зарубіжних країн та міжнародними організаціями активізувалися контакти комітету з Міністерством закордонних справ України. Проводилася активна підготовка до спільних консультацій з МЗС щодо кандидатур для призначення на посади надзвичайних і повноважних послів України та постійних представників України при міжнародних організаціях.

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради України.