Чи пролунає перший шкільний дзвоник у загальноосвітній школі села Майдан? «Якщо буде наповнюваність класів, — каже виконувачка обов’язків начальника відділу освіти Вінницького району Наталія Білоус. — Інакше доведеться зупинити навчальний процес. Бо закривати школу ми не маємо права — це компетенція територіальної громади».

Співрозмовниця додала, що таке рішення ухвалювали з участю голови райдержадміністрації, представників педколективу, батьківського комітету. Пропонуватимуть батькам віддати дітей у сусіднє Некрасове.

У Майданській школі немає жодного повнокомплектного класу. А в перший і другий, за словами пані Білоус, цього року не піде жодна дитина.

Іншої думки педколектив і батьківський комітет. «Ми проти закриття закладу», — йдеться у листах, надісланих у різні інстанції. «У нас є конституційне право навчати своїх дітей за місцем проживання, і ми будемо його відстоювати». Це фрагмент ще одного листа до чиновників від освіти і керівників району та області. А 10 серпня з села Майдан надійшла заява до Генпрокуратури. Вчителі і батьки вважають безпідставним і з порушенням чинного законодавства звільнення з посади директора Володимира Іванова.

— Його прибрали, щоб не стояв на заваді закриттю школи, — таку думку почув у селі.

Іванова вибирали керівником на альтернативній основі торік у жовтні. Відтоді, за їхніми словами, новий директор чимало зробив для школи, а головне — твердо й наполегливо відстоював її збереження. За це й начебто поплатився.

— Стіни школи стали «розхитувати» ще до мого обрання, — ділиться думками Іванов. — Пустили чутку в селі про наміри припинити навчання. Вона й відгукнулася тим, що у вересні минулого року місцевий храм науки залишили приблизно 60 відсотків учнів.

Проти закриття школи і виконком сільради. Депутати не приймали такого рішення, повідомив сільський голова Юрій Царук. Навпаки, вони підтримують прагнення батьків зберегти в селі навчальний заклад. Тим паче, запевняє Ю. Царук, що в цій школі навчаються діти й із села Слобода-Дашковецька, яке входить до складу Майданської сільради. Та й шкільна зміна підростає. У сільраді зареєстровано 40 заяв від батьків дітей дошкільного віку з проханням відкрити дитячий садок...

Сільський голова вважає, що звільнений директор був на своєму місці. За короткий час налагодив подачу гарячої води у приміщення, організував харчування учнів, сам не цурався будь-якої роботи.

У Вінницькому районі, уточнили у відділі освіти, із 16 шкіл 12 мають некомплектні класи. В середньому у таких школах налічується 60 учнів. У кожній з них першого вересня лунатиме шкільний дзвоник. «Бо ніде батьки не переводять дітей в інші села, — пояснила Н. Білоус. — А в Майдані вони самі спонукали нас на такий крок».

Тим часом у школу, де мають намір зупинити навчальний процес, призначили нового директора. «Адже має хтось організовувати роботу, підписувати накази». У селі таке призначення коментують по-іншому. Кажуть: треба ж буде комусь замок на двері почепити...

Вінницька область.