У Службі безпеки України відбулася презентація книги «Розсекречена пам’ять. Голодомор 1932—1933 років в Україні у документах ГПУ — НКВС» та збірки матеріалів про політичні репресії в нашій країні за радянських часів. Отже, увазі читачів пропонуються не «вигадки буржуазних істориків та націоналістів», а цілком конкретні й неспростовні факти злочинів тоталітарного режиму.

Виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко, виступаючи на презентації, наголосив, що жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, що стосуються трагічних сторінок минулого, нині не може бути. Адже будь-які демагогічні заяви апологетів «світлого вчора» розбиваються об лаконічні, але промовисті дані розсекречених документів. «Українська спецслужба, — сказав він, — розкриває для української громадськості та світової спільноти всі наявні в неї архівні документи з цієї тематики і закликає до співпраці дослідників, істориків, усіх небайдужих громадян».

Готуючи видання до друку, співробітники СБУ опрацювали 1314 томів оперативно-статистичної звітності органів держбезпеки про репресії. Тепер фахівці вивчають майже п’ятсот тисяч кримінальних справ. Усі одержані дані свідчать, що репресії були не випадковими проявами будівництва «найгуманнішого» ладу, а спланованою масовою кампанією із знищення мільйонів, спланованим злочином проти людства. За попередніми даними, протягом двох років — 1937—38 — органи НКВС заарештували в Україні 279 тисяч 126 осіб. Серед них 53 відсотки становили українці, а росіяни, наприклад, 8 відсотків, євреї — 2,5. «Ми кажемо абсолютну правду», — зазначив пан Наливайченко, наводячи дані архівів спецслужби.

Для повноти картини СБУ надіслала запити до своїх російських та казахських колег: у ці країни, як відомо, тисячами ешелонів висилали «ворогів народу» з України. З Казахстану вже одержано списки висланих українців. РФ за традицією «тримає паузу», хоча СБУ не втрачає надії на успішні переговори з цього приводу.