У Миколаєві відкрито пам’ятник борцю за незалежність, Герою України В’ячеславу Чорноволу. Урочистості зібрали представників різних політичних сил лідера ХДС Володимира Стретовича, керівника Народного руху Бориса Тарасюка, регіонала Миколу Круглова, кандидата від Блоку Литвина Олексія Гаркушу, миколаївського міського голову Володимира Чайку. Вшанувати пам’ять батька приїхав і його син Тарас Чорновіл.

— Ми всі різні, — зазначив у своєму виступі в. о. голови облдержадміністрації Олексій Гаркуша, — ми по-різному сприймали надто прогресивні на той час думки Чорновола і сьогодні ми зібралися під прапорами різних кольорів. Утім, бажання наше одне — не допустити розколу держави, відстояти об’єднавчі процеси. Цього ж усім своїм життям добивався і В’ячеслав Чорновіл. «Будувати українську Україну», — таким має бути принцип життя для кожного політика.

Пам’ятник з токівського бузкового граніту — твір молодого миколаївського скульптора Віктора Макушина. Висота всієї композиції становить близько трьох метрів, а самої скульптури —1,4 метра. Віктору Макушину довелося серйозно попрацювати над відтворенням образа В’ячеслава Максимовича, його фотографії він «скачував» з Інтернету та з архівних відеоматеріалів. Побудований пам’ятник на спонсорські внески та пожертвування городян.

Миколаїв.