З 26 комунальних газет Миколаївщини лише одна перевищує рівень самозабезпеченості на 54 відсотки. Дві газети майже на 100 відсотків покривають самостійно свої збитки, ще три — ледве дотягують до 90 відсотків. Тиражі «районок» коливаються від тисячі примірників до майже 15 тисяч. Утім, деякі видання, за високих показників розповсюдження, не здатні самофінансуватися, а сподіваються лише на підтримку місцевої влади.

Саме тому актуальні питання співпраці редакцій комунальних газет із засновниками та проблеми, які виникають в ході діяльності «районок», розглянуті на зустрічі з головними редакторами в облдержадміністрації. Як зазначила голова обласної ради Тетяна Демченко, така зустріч — добра нагода почути одне одного. Вона зазначила, що проблем вистачає і в самих газет, і у влади, яка мала б їх підтримувати. Останнім часом, сказала Тетяна Василівна, районні газети втратили свою цікавість для читача, недостатньо висвітлюють гострі ситуації, нехтують позитивним прикладами. Як наслідок — втрата популярності видання та відсутність з боку влади бажання підтримувати газету.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Луста навів приклад взаємної співпраці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з редакцією газети «Вісті Снігурівщини». Так, він зазначав, що під час формування районного бюджету передбачаються кошти на висвітлення діяльності райради та райдержадміністрації. За фактом виходів таких матеріалів оформлюється акт виконаних робіт. Така практика довела свою життєздатність, адже це вигідно і для газети, і для органів влади, бо газета має гарантовану фінансову підтримку, а органи влади безперешкодно висвітлюють свою діяльність.

Головний редактор газети «Чорноморська зірка» Наталія Матієнко підтвердила переваги такої взаємодії. Вже другий рік поспіль газета співпрацює з органами влади на підставі угод, до того ж угоди про висвітлення діяльності укладені з усіма сільськими радами, з територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади, податковою, центром зайнятості. Інша ситуація в Баштанському районі. Головний редактор «Голосу Баштанщини» Валентина Свирса зазначила, що місцева влада неохоче йде на укладання договорів. Підтримала колегу і редактор новобузької газети «Вперед» Людмила Зубова-Кульчицька. «Було б краще, — каже вона, — щоб представники місцевої влади перед тим, як давати завдання висвітлити їхню діяльність, подбали про виділення коштів». Любов Хандріга, редактор «Голосу Казанківщини», поділилася своїм досвідом. Щоб газета була читабельною, до неї виходить додаток, який містить корисні поради, цікаві матеріали, розповіді людей. Утім, матеріально-технічна база видання дуже слабка, фактично головний редактор готує номер вдома на власному комп’ютері.

Обговорили учасники наради і майбутнє роздержавлення комунальних ЗМІ та ті складності, які, безперечно, супроводжуватимуть цей процес. Голова облради Т. Демченко зазначила, що вже сьогодні газетам треба вчитися вдало господарювати та виходити на високий рівень самозабезпеченості. Адже ті видання, які мають низький рівень самозабезпеченості, не зможуть конкурувати на інформаційному ринку області.

Присутні на нараді вирішили провести таке зібрання у розширеному форматі — за участю засновників, представників політичних партій та депутатів обласної ради — на початку вересня. Тоді ж обрати раду редакторів комунальних газет, що діятиме при голові облдержадміністрації та доноситиме до відома проблеми, з якими зіштовхуються у своїй діяльності районні газети. Також вирішено направити від облдержадміністрації рекомендації керівникам районів з метою сприяння в укладанні угод з газетами сільрад та інших організацій, установ, підприємств. На зустрічі також порушувалося питання діяльності районних газет у передвиборній кампанії, складності із проведенням тендерів, відновлення дротового радіомовлення, тиску з боку засновників.

Миколаїв.