Таки правильно хтось підмітив, що успіх будь-якого підприємства багато залежить від підприємливості, уміння економічно мислити, бачити перспективу і, звичайно, організаторських здібностей керівника, від того, наскільки він зможе згуртувати колектив. Приклад розвитку ВАТ “Костопільський завод продтоварів”, де директором депутат Рівненської обласної ради Микола Кучерук, яскраве тому підтвердження.

Молодий керівник свого часу зумів переконати акціонерів переважну частину прибутків спрямувати на розвиток виробництва. І вже за якихось кілька років Микола Кучерук та його однодумці зуміли привести завод до сучасних стандартів, зробити популярним бренд “Родина” і продукцію (а її близько 240 найменувань), яка пропонується тепер уже вибагливому українському покупцеві. Взагалі продукція усіх найменувань від “Родини” могла б зайняти чимало місця навіть у найбільшому супермаркеті, бо тут, крім солодощів, хлібобулочних і кондитерських виробів, соків, консервації, випускають ще й чимало видів майонезів, маргарину, джемів тощо. І все це дуже смачне.

Між іншим, п’ять найменувань солодощів та сік морквяний від “Родини” на дегустаційних конкурсах “Краща торгова марка України” удостоєні золотих медалей.

Щодо економічного розвитку ВАТ “Костопільський завод продтоварів”, то, якщо на початку своєї кар’єри Микола Кучерук прийняв підприємство, яке за місяць випускало продукції на триста тисяч гривень, то нині цей показник обчислюється мільйонами. Тепер завод продтоварів має три промислові майданчики із сучасним обладнанням, а кількість працюючих із 96 зросла до тисячі людей. Завдяки “Родині” відновилося хлібопекарство у Костопільському районі, адже їй вдалося підняти з колін колись збанкрутілий хлібозавод.

Звичайно, це успішне підприємство відіграє важливу роль у житті міста. Крім того, що дає роботу багатьом його мешканцям, воно ще й спонсорує відому в Україні місцеву жіночу футбольну команду, надає допомогу продуктовими пакетами дітям-сиротам, напівсиротам та дітям із малозабезпечених сімей, одиноким людям похилого віку.

Але, як каже Микола Кучерук, не хлібом єдиним живе людина:

— Ми бачили, що Свято-Михайлівський собор у Костополі, який відвідує чимало прихожан, потребує реконструкції, — розповідає він. — Розуміли і те, що самотужки релігійній громаді цього не осилити. Тому, порадившись зі своїм колективом, вирішили взяти все це на себе. Після того, як тут попрацювали будівельники, храм змінив свою “зовнішність” і тепер тішить око прихожан своїми золоченими куполами, які видно навіть за містом. Шкода тільки, що не вдається переконати обласних чиновників виділити кошти на триста метрів асфальтної дороги до храму, — каже депутат Рівненської обласної ради Микола Кучерук.

Рівненська область.

На знімку: директор ВАТ “Костопільський завод продтоварів”, депутат Рівненської обласної ради Микола Кучерук.

Фото автора.