Протягом усього нинішнього року ФК «Динамо» (Київ) відзначає круглу дату — своє 80-річчя. Головні святкові події відбудуться на початку вересня. Про це та інше говорив на зустрічі з представниками ЗМІ президент легендарного клубу Ігор Суркіс.

— Два дні (5—6 вересня) стануть головними у програмі клубних торжеств, — сказав він. — Гадаю, все заплановане нами принесе чимало приємного для багатьох поколінь динамівців, відданих уболівальників клубу. «Динамо» завойовувало Кубок Кубків і Суперкубок УЄФА, всі можливі українські та радянські призи. Троє динамівців одержували «Золотий м’яч» найкращого гравця Європи. «Динамо» заслуговує такого вшанування. Я не раз казав: якщо ми не пам’ятатимемо покоління гравців і тренерів, які здобували перемоги, в нас не буде майбутнього.

5 вересня о 12.00 у конференц-залі стадіону «Динамо» відбудеться церемонія нагородження ветеранів команди та всіх, хто зробив вагомий внесок в історію клубу. Крім подарунків, їм буде вручено спеціально виготовлені до ювілею медалі та золоті значки. Іменинників вітатимуть відомі в Україні люди. Представники секретаріату Президента України вирішили вручити заслужені нагороди динамівцям, які допомагали збірній країни досягти успіху на Кубку світу—2006 у Німеччині.

6 вересня о 19.00 розпочнеться головне святкування. Це футбольний матч між «Динамо» і «Міланом». Перед ним буде парад ветеранів «Динамо». Після зустрічі перед глядачами й учасниками матчу виступатимуть популярні українські й російські естрадні виконавці разом із світовими «зірками» — Boney M, Matіa Bazar, Modern Talkіng, Secret Servіce. З ними вже підписано контракти. Ведуться переговори з центральними телеканалами про трансляцію святкового вечора.

Чому вибрали в суперники «Мілан»? Це найсильніша команда Європи, клуб, що підкреслить значущість нашого свята. У своєму листі я висловив подяку панові Берлусконі. З приводу винагороди за участь у матчі (у світовому футболі це нормальне явище) одержав таку відповідь: заплатіть за чартер і готель. Від «Динамо» гравці «Мілана» одержать пам’ятні подарунки. На цьому питання закрите. Хоча на турнір до Москви на початку серпня «Мілан» поїхав за 1,5 мільйона доларів, плюс призовий фонд. Це свідчить про те, що «Динамо» у Європі поважають.

Одразу зазначу, що матч буде благодійний. Усі зібрані гроші підуть на допомогу дитячим будинкам та інтернатам, школам і лікарням. «Динамо» не перший рік допомагає нужденним і не збирається заробляти на ювілейних заходах. Можливо, ціни на квитки здадуться комусь завищеними. Але ажіотаж навколо матчу величезний, і що більше буде виручено із квитків, то більша сума надійде людям, які потребують допомоги.

Чотири сектори стадіону «Динамо» будуть закриті сценою, ще чотири безплатно віддані фан-клубу. Сектор надано почесним гостям, пресі. Квитки на решту місць надійдуть у продаж.

«Динамо» запросило відвідати святковий матч усі політичні сили й партії країни. Запрошення надіслано Ющенкові, Януковичу, Тимошенко і багатьом іншим українським політикам. Я вважаю, що футбол — об’єднавча сила, й не треба тут звинувачувати «Динамо» у спекуляціях у зв’язку з виборами. Почесні гості прибудуть із багатьох куточків колишнього СРСР. Президент ФІФА Блаттер через зайнятість до Києва не приїде. Проте пообіцяв, що неодмінно прибуде один із його заступників. Також будуть високопосадовці УЄФА.

Зрозуміло, запитували Ігоря Михайловича і про нинішній стан справ у команді.

— Скажу відверто, гра команди сьогодні мене не задовольняє. Або вона має змінитися на краще, або доведеться багато чого міняти. Є добра новина — Юссуф повернувся до основної групи. Можливо, він зіграє тайм у матчі проти «Сараєва».

Поступово команда виходить на потрібні кондиції. Особливо це було помітно в зустрічі з «Карпатами». Я не робив трагедії зі стартових невдач. Розумів, що змінено програму підготовки, й команда виходитиме на пік форми до осені. Про це промовисто свідчать ідентичні результати тестування команди Лобановського 1999 року й нинішньої. Я вам гарантую, що «Динамо» «побіжить» через місяць-два. А от за тактику сказати не можу. Це прерогатива головного тренера. Сьогоднішні гравці за потенціалом не поступаються виконавцям зразка 1999 року. Це підтверджують тестування. Дем’яненко наполегливо працює, і йому потрібно набиратися досвіду. Що дивує? Після кожної невдалої гри журналісти знімають його з посади. А я, на зло всім вам, залишаю його.

Ви бачили наші резерви в матчі за Суперкубок України. Я наполіг, щоб у ньому грали дублери. Їм теж потрібно давати шанс, може, колись і жертвуючи результатом. Я дуже хочу, щоб грали молоді хлопці. Але тут потрібна мудрість Лобановського, вміння залучати їх до основи на 10—15 хвилин. Можливо, взимку залишимо в команді шість-сім сильних легіонерів, поповнивши її молодими хлопцями. Зрозумійте, мені краще взяти з «Динамо-2» Морозюка й Лисенка, а не витрачати в міжсезоння понад 25 мільйонів доларів. Тут потрібно знайти золоту середину.

Торкнувся президент клубу й питання Андрія Шевченка.

— Ще під час переходу до «Челсі» я говорив, що він може не заграти в англійському чемпіонаті. І не тому, що він поганий футболіст. Недавно я казав Андрію, щоб він переговорив із керівництвом клубу з приводу його оренди в «Динамо». Я не готовий сьогодні компенсувати Абрамовичу 45 мільйонів євро. Проте я готовий взяти Шевченка в оренду на три-чотири місяці і платити йому відповідну зарплату. Якщо ми пройдемо далі, готовий продовжити оренду. Я не знаю, що з ним відбувається в «Челсі». Але такого гравця я завжди радий бачити в «Динамо».

Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

Турнірна хроніка

Футбол. Товариський матч національних збірних. Україна—Узбекистан. 2:1. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 32 градуси. 9 200 глядачів. Арбітр — В’ячеслав Банарь (Молдова). Голи: Гладкий, 30, Ротань, 65 — Генріх, 90+2.

Україна: П’ятов, Єзерський, Кучер, Русол (Гусєв, 46), Несмачний, Даниловський (Грицай, 46), Михалик (Шелаєв, 46), Назаренко, Калиниченко (Ротань, 62), Гладкий (Воронін, 46), Шевченко (Воробей, 55). Тренер — Олег Блохін.

Узбекистан: Нестеров, Гайрулла Карімов, Суюнов, Гафуров, Байрамов, Гасанов (Соломін, 46), Карпенко (Гейнріх, 60), Гамза Карімов (Гашимов, 57), Іномов, Кападзе, Шацьких (Бакаєв, 46). Тренер — Рауф Інілєєв.

***

П’ятий міжнародний турнір пам’яті Валерія Лобановського. (U-21). Фінал. Ізраїль—Сербія. 2:0. Голи: Шехтер, 41, Бен Лулу, 74.

Матч за третє місце. Україна—Молдова. 3:1. Голи: Антонов, Кравченко, 82, Мандзюк, 90 — Рудак, 45.

***

Чемпіонат країни. Вища ліга. 7-й тур. «Харків» — «Металург» (Донецьк). 1:1. 2 400 глядачів. Голи: Платон, 60 — Окодува, 5.

«Шахтар — «Таврія». 2:0. 17 000. Лукареллі, 24 (п), 41.

«Металург» (Запоріжжя) — «Зоря». 3:0. 6 170. Сілюк, 40 (п), 61, Лазарович, 46.

«Карпати» — «Нафтовик-Укрнафта». 1:1. 9 700. Птачик, 57 (автогол) — Олійник, 73. Вилучено Лапка («Карпати», 72, фол останньої надії).

«Кривбас» — «Динамо». 0:1. 14 300. Бангура, 56. Вилучено Рожкова («Кривбас», 87, два попередження).

«Арсенал» — «Металіст». 1:1. 3 500. Мізін, 90+1 —Слюсар, 20.

«Чорноморець — «Ворскла». 1:0. 7 000. Гришко, 64. Нереалізований пенальті — Грумич («Ворскла», 17). Вилучено Джурічича («Ворскла», 61, удар суперника, котрий не володів м’ячем, по ногах).

«Дніпро» — «Закарпаття». 0:0. 9 000.

«Шахтар», «Дніпро — по 19 очок, «Металург» Зп — 13, «Динамо» — 12, «Металіст», «Чорноморець» — по 11, «Таврія» — 10, «Металург» Д, «Харків» — по 9, «Арсенал», «Закарпаття» — по 8, «Зоря», «Ворскла» — по 7, «Карпати» — 5, «Кривбас» — 4, «Нафтовик-Укрнафта» — 1.