Сьогодні на запитання «Голосу України» відповідає видатний діяч українського національного руху, один з організаторів Української робітничо-селянської спілки (УРСС), народний депутат 1, 2, 4, 5-го скликань Левко Лук’яненко.

1. Як ви оцінюєте нинішню політичну ситуацію?

2. Хто переможе на дочасних парламентських виборах?

3. Чи буде сформовано коаліцію у парламенті шостого скликання?

4. Що очікує Україну, якщо парламент шостого скликання так і не запрацює?

1. Хоча Україна й подолала пік небезпеки для своєї державності й пішла на покращення, але певна загроза все-таки існує, бо вибори ще не відбулися, і є політичні сили, які хочуть їх зірвати. Гадаю, найзагрозливішою ситуація була тоді, коли Партія регіонів, Комуністична та Соціалістична партії вирішили набрати триста мандатів. Тоді у Верховній Раді була жахлива атмосфера: думаєш, приміром, що ту чи іншу людину не куплять за п’ять мільйонів, але, можливо, вона продасться за десять... І знаєш, що заплатити зможуть. Тоді переманили п’ять депутатів із БЮТ, шість — із «Нашої України». Що ближче коаліція добиралася до позначки «300», то більше йшлося не про купівлю народних обранців, а про купівлю України. Від усвідомлення цього на серці хололо. Тому указ Президента був єдиним виходом з такої ситуації. Щоправда, на мою думку, його треба було рішучіше втілювати в життя. Але беззаперечно, від моменту підписання указу про розпуск парламенту пік небезпеки для нашої країни послабився. І пішло діло.

Якщо говорити ширше, то наша країна нині, як і завжди, між двох вогнів. З одного боку — російський імперіалізм (навіть на рівні Державної Думи постійно лунають заяви про те, що Україну не мають наміру відпускати). З другого — різні глобалістичні течії, які впливають і на наше життя.

2. Гадаю, в дострокових виборах буде два переможці — це БЮТ і «Наша Україна — Народна самооборона». Звісно, багато голосів набере і Партія регіонів. Ймовірно, пройдуть і дрібніші фракції. Можливо, у парламент потрапить Блок Литвина. На мою думку, не зможе подолати тривідсоткової позначки Комуністична партія. У Верховній Раді третього скликання представників цієї політичної сили було 112, четвертого — 58, п’ятого — 21. Думаю, якби народне волевиявлення проходило в 2011 році, їх би в парламенті точно не було. Та вибори відбудуться раніше, а свідомість людей змінюється поступово, тож у комуністів шансів потрапити до парламенту 50 на 50. Щоправда, їм можуть допомогти, віддавши свої голоси, розчаровані прихильники Соціалістичної партії.

3. Я великі надії покладаю на більшість. Коаліцію, вважаю, утворять патріотично налаштовані БЮТ і «НУ—НС». Тоді міг би початися період національного відродження. Дуже на це сподіваюся.

4. Думки про те, що новообраний парламент не зможе працювати, не сприймаю. Хоча про це нині багато говорять. Приміром, Борис Беспалий вийшов із «Нашої України», бо, мовляв, якщо меншість (опозиція) зірвала роботу Верховної Ради, то це може стати прецедентом на майбутнє. Практично так не буде ніколи. Чому? Тому що мандат — це дуже дорога річ, дуже приваблива і дуже солодка. І так просто відмовитися від нього ніхто не захоче.

Наша фракція зірвала роботу парламенту, підтримуючи указ Президента. Але люди відмовилися від депутатства не від того, що нічого не варті. Ми бачили, що йдеться про долю країни, і розуміли, що або ось так ударимо картою, або Україна перетвориться на парафію Московії. Тут ішлося про долю нації, через це ми готові були піти на втрату мандата. А якщо БЮТ та «Нашій Україні — Народній самообороні» вдасться сформувати більшість (хоча й там не ангели і, можливо, допускатимуть помилки), це об’єднає державотворчі сили, які хочуть будувати державу. Тож який може бути мотив у опозиції, щоб піти на такий рішучий крок, як відмова від власного мандата? Його немає. Ми, складаючи мандати, казали, що робимо це задля збереження української незалежності, вони ж зможуть сказати лише, що їм хочеться влади. У можливої опозиції не буде причини йти ва-банк.

Щоправда, затягнути державотворчі процеси може юридичне крючкотворство. Але якщо буде створено більшість із БЮТу та «Нашої України — Народної самооборони», то закон уже буде й на їхньому боці. Приміром, куплені певними силами судді змушені будуть рахуватися з новоствореною коаліцією. Я не кажу, що вони стануть на бік БЮТ, але вони вже й не будуть однобічно розглядати справи. Судова тяганина не зможе скасувати дострокові вибори. Вона не змінить суті. Тож крючкотворці самі відмовляться від такої ідеї.

Парламент шостого скликання однозначно працюватиме.

Записала Надія СМІЯН.