— Уряд буде народ від спекулянтів рятувати — хай би хто що казав, — заявив аграрний віце-прем’єр Віктор Слаута (на знімку). — Робочі групи вивчають механізми ціноутворення на м’ясопродукти — почали з Києва і Донецька. Хто жирує на сільгоспвиробникові? Я запитую себе, якщо 9 — 10 гривень за кілограм свинина в серпні почала коштувати (ще місяць тому переробники давали у кращому разі 6 гривень за кіло живої ваги. — Г. К.), хоч якийсь прибуток стали отримувати від тваринництва сільгоспвиробники, то чому 45 гривень кілограм м’яса у роздробу. Хто у декілька разів підйом робить? І вже перші результати показали: це посередники й ті, хто сидить у торгівлі, творять такі речі. Подивіться, що робиться? Щоб потрапити в потужну торговельну мережу, перше — заплати вхідний бонус від 500 до 1000 доларів за здійснення наміру продажу продукції в даному маркеті. Друге — заплати за вартість послуг за транспортування продукції з їхнього розподільчого центру по їхній торговельній мережі — 0,2 гривні за кілограм товару. Третє. Заплати за розміщення товару на акційних столах: на місяць 500 — 1000 гривень за одну товарну позицію. Далі: вартість послуг за введення одного найменування товару в комп’ютер — 9 тисяч гривень. Ще одне: розміщення в холодильному обладнанні — за місяць 1250 гривень. Бонус торговельній мережі в розмірі 3 — 6 відсотків з повернених сум за реалізовану продукцію. І останнє: термін розрахунку, тобто віддає гроші за взяту на реалізацію продукцію, в кращому разі через 60 днів. Роздивилися — не один посередник, щонайменше ланцюг — три—п’ять. Посередник реалізує посереднику, посередник — посереднику, на кожному кроці — 10-відсоткова надбавка. Ще й торгівля 12 відсотків бере, якщо совість є. Усе лягає на оту ціну — і пальцем показують на виробників, вічно зігнутих і з граблями, що це вони когось ошукують. Ми розробляємо закон про торгівлю, бо вочевидь свавілля у цьому питанні.

— Ми прорахували всі напрямки продовольства, — наголосив віце-прем’єр. — Хлібобулочний, м’яса, цукровий: нинішнього маркетингового року проблем із продовольством у державі не буде. Ми виловимо того посередника і того, хто торгує, оці накрутки робить. Виявимо — і всіх поставимо в однакові рамки: буде економічно вигідно і відгодовувати худобу, і переробляти вітчизняне м’ясо. Уряд не дозволить жирувати на сільгоспвиробникові.

Я орієнтую Міністерство агрополітики — не треба тільки хвости лічити... Треба вивчати ринок сільгосппродукції, цінові механізми. На цьому рівні можна захистити сільгоспвиробника, а не казати: давай, скільки ти там чого посіяв? Зараз треба господарювати не на основі, коли доводили гектари.

Нові завдання перед Міністерством аграрної політики — ринок, прогноз ринку і ціни підтримувати, щоб сільгоспвиробник, працюючи, мав прибутки, а не збитки. Водночас стримувати споживчі ціни. Бо 50 — 60 відсотків доходів з кишені ми викладаємо на продовольство. Ми не німці, не французи, в яких цей показник 10 — 15 відсотків, тому й контролюватимемо цю ситуацію.

Фото автора.