Перший керівник обласної організації Народного руху України за перебудову Михайло Тиский у 1989—1991 роках вів щоденник, куди записував події не лише його рідної Волині, а й ті, що відбувалися в Москві, Києві. Згодом ці нотатки він упорядкував у книжку «Весна тривог і надій» — своєрідний літопис української революції.

Видання повертає нас у часи, коли зароджувався Народний рух України за перебудову, коли створювалися перші політичні партії демократичного спрямування і втрачала свій беззаперечний вплив на суспільство Комуністична партія Радянського Союзу. Вже перший розділ книжки «Передумови розпаду СРСР. Чому пробудилась Волинь і Україна» дає нам змогу проникнути в таємницю краху однієї з наймогутніших імперій в історії людства. Далі автор у хронологічному порядку розповідає, як пробуджувалась національна свідомість волинян, як революційний настрій оволодівав населенням. Водночас читачі ніби стають учасниками перших установчих зборів Руху в Луцьку, шикуються в живий ланцюг з нагоди чергової річниці Злуки УНР і ЗУНР, вітають підняття першого синьо-жовтого прапора над Луцькою міською радою, бентежаться на Театральній площі путчем ГКЧПістів і стають на оборону щойно народженої незалежності.

Михайло Тиский — активний учасник тих подій. Можливо, саме тому він розповідає про них ніби ізсередини, даючи неупереджену, проте подекуди гостру оцінку і своїм однопартійцям, і представникам тогочасних владних структур.

Завдяки цій книжці назавжди ввійдуть в історію постійні збуджувачі волинського спокою Олександр Гудима, Геннадій Кожевніков, Євген Шимонович, Олександр Юрченко, Андрій Бондарчук, Катерина Шаварова, Богдан Самохваленко. Їх можна знайти на численних світлинах, якими проілюстровано видання. На жаль, з часу виходу «Весни тривог і надій» минуло вже вісім років. Малий наклад, лише тисячу примірників, зробив книжку із самого початку бібліографічною рідкістю. І це тоді, як вона могла б стати одним із підручників сучасної історії. Тим паче що її автор Михайло Тиский є кандидатом історичних наук, доцентом кафедри політичних інститутів і процесів Волинського державного університету. Тема його досліджень — сучасна історія України.

Волинська область.

На знімку: активісти НРУ на Волині народний депутат України першого скликання Олександр Гудима (ліворуч) і голова обласної організації НРУ Михайло Тиский (1991 рік).

Фото з архіва Михайла ТИСКОГО.