Відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів України». Для участі у позачергових парламентських виборах, документи для реєстрації до Центрвиборчкому подали 24 політичні сили, 19 з яких уже зареєстровані. Зокрема, на засіданні, що відбулося в неділю, було зареєстровано кандидатів у народні депутати від Виборчого блоку політичних партій «КУЧМА» і «Блок партії пенсіонерів України». Водночас у реєстрації було відмовлено виборчому блоку «Вільні демократичні вибори за народ України». На розгляді в ЦВК знаходяться документи ще чотирьох політичних сил: Християнського блоку, Партії реабілітації народу України, Всеукраїнської партії трудящих і Громадянської партії «ПОРА». Термін реєстрації кандидатів спливає другого вересня.

***

Вищий адміністративний суд підтвердив рішення окружного адміністративного суду Києва щодо утвердження порядку голосування вдома. Про це повідомив представник БЮТ у суді Володимир Пилипенко.

***

Держава повинна закуповувати продукти, а потім, через систему державного резерву, продавати на ринку за встановленими цінами. Таку думку висловив лідер блоку Литвина Володимир Литвин під час зустрічі з виборцями Волинської та Рівненської областей. «Я вважаю, що держава повинна контролювати ціни на комунальні тарифи та основні продукти харчування», — зауважив він. Крім того, Володимир Литвин висловився за встановлення погодинної оплати праці на рівні не менш як 25 гривень за годину. Для справедливості отримання доходів потрібно встановити закон про те, що розмір заробітної платні становить 30% від собівартості продукції, сказав він. Тоді, на думку В. Литвина, люди зароблятимуть більше, особливо на селі. «Я хотів би, щоб чоловіки мали цю гордість. Щоб вони знали смак грошей». Водночас Володимир Литвин висловився за впровадження прогресивної системи оподаткування доходів громадян, за якої бідні сплачуватимуть низький податок, а доходи багатих людей оподатковуватимуться до 70 відсотків.

***

Лідер блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрій Луценко обіцяє, що після приходу до Верховної Ради очолювана ним політична сила замінить керівників Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і проведе грунтовну реформу судової і правоохоронної систем. Про таке він сказав, виступаючи на центральному майдані міста Хмельницький, у рамках Всеукраїнського агітаційного туру «НУ-НС» під назвою «Для людей, а не для політиків».

***

Глава місії спостереження за достроковими виборами до Верховної Ради ОБСЄ Одрі Гловер не бачить проблем у тому, що багато представників влади знаходяться в списках політичних партій. «Поки що ми не бачили жодних проблем», — сказала вона в інтерв’ю «Комерсант-Україна». Пані Гловер повідомила, що основна команда місії вже прибула в Україну. «Прибули наші довгострокові спостерігачі. Вони були проінструктовані і направлені в регіони. Зараз вони встановлюють контакти з місцевими виборчими комісіями і політичними партіями. Ми очікуємо прибуття ще двох експертів», — зауважила вона. Як повідомила Одрі Гловер, представники місії в Києві зустрічаються з представниками політичних сил.

***

Лідер комуністів Петро Симоненко не бачить необхідності брати участь у позачерговій сесії Верховної Ради. Водночас він озвучив умови, за яких комуністи готові взяти участь у позачерговій сесії. «По-перше, комуністи прийдуть до парламенту, якщо у сесійній залі буде не менше трьохсот депутатів, які проголосують за зміни до Конституції у частині зняття недоторканності та ліквідації посади Президента. По-друге, після прийняття цих рішень учасники коаліції національної єдності мають відмовитися від участі у незаконних позачергових виборах», — наголосив він.

Петро Симоненко зауважив також, що нині «зібрати триста депутатів у сесійній залі як ніколи надзвичайно просто». «Передусім тому, що всі розуміють, що організація незаконних позачергових виборів є блефом. Президент і його «помаранчеві» політичні сили переслідують єдину мету — зміцнити свої повноваження і позиції будь-якою ціною».

***

Луганська обласна організація Партії регіонів впроваджує в регіоні проект «Агітпоїзди». Про це повідомив народний депутат Віктор Тихонов, що курирує виборчу кампанію партії в Луганській області. Агітпоїзди, за словами регіонала, уже почали працювати у районах і містах. Найактивніше виборча кампанія в регіоні відбуватиметься у вересні.

Крім того, Віктор Тихонов зазначив, що фальсифікацій результатів виборів в області не буде, попри те, що опоненти Партії регіонів намагаються нав’язати цю думку. «У день виборів, якщо заборонять голосування вдома, закликатимемо сусідів, щоб вони підвозили людей на виборчі дільниці. Ми зробимо все, щоб вибори відбулися нормально».