Прекрасний подарунок до Дня незалежності отримали жителі невеликого поліського села Мукошин, що в Любешівському районі Волинської області. Відтепер вони матимуть нові клуб, бібліотеку, поштове відділення, фельдшерсько-акушерський пункт. Усі ці соціально важливі заклади розташовані в одній будівлі із промовистою назвою Народний дім.

Ідея цієї новобудови з’явилася два роки тому, коли до Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка (Адам Іванович народився в сусідньому селі Ветли) прийшли його земляки — колишній голова Любешівської районної ради Василь Гриневич і директор міжгосподарського лісгоспу Віктор Симонович. Мовляв, у поліських селах зовсім занепадає соціальна сфера, а коштів на її розбудову в районі немає. Домовилися, за підтримки Адама Івановича вони розпочинають споруджувати в селі Мукошин, де ситуація особливо гостра, соціально-культурний центр — Народний дім. Основна вимога — щоб до справи активно прилучалася сільська громада.

Півтора роки тому молодь Мукошина вийшла на толоку, щоби на місці старого розваленого клубу залити фундамент. Роботою переймалися всі. Саме завдяки тому, що будова була народною, її вартість становить лише півмільйона гривень.

— Дуже радий, що спільними зусиллями ми змогли подарувати вам такий чудовий заклад, в якому є все необхідне для людини, —сказав, звертаючись до присутніх на святі Адам Мартинюк, який побував на Волині з робочою поїздкою. — Приємно, що при його зведенні використані в основному спонсорські кошти. Медичне обладнання теж придбане за рахунок пожертв людей, які відгукнулися на мої звернення. Хотілося, щоб такі заклади прикрашали кожен населений пункт нашого району. Вчора під час урочистих зборів у Любешові, присвячених 16-й річниці Незалежності, ми з керівниками району дали тверду обіцянку, і думаю, що вони її виконуватимуть, якщо я буду допомагати, кожного року приблизно в такий день відкривати як мінімум один заклад, який нестиме соціальне навантаження.

Думаю, що цілком реально вже за чотири роки закінчити газифікацію району. Щиро сподіваюся, що вже цього року ваше село матиме можливість отримати голубе паливо. Бо все зроблено, щоб природній газ із села Велика Глуша через Невір, Ветли прийшов до Мукошина.

Я щиро бажаю, щоб цей прекрасний заклад не пустував, щоб тут частіше лунав радісний спів, щоб сюди тягнулася молодь, щоб вона не спивалася, що вона не батракувала на чужих землях, щоб вона залишалася на своїй землі, щоб зміцнювалися сім’ї, щоб народжувалися діти, щоб з кожним роком вам жилося все щасливіше і заможніше.

Не обійшлося і без подарунків. Сільська бібліотека отримала від облдержадміністрації понад 300 книг, а клуб — DVD-програвач.

Іван ГАВРИЛИШИН, Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

На знімку: в очікуванні концерту в залі нового клубу Адам Мартинюк (в центрі) з головою Любешівської райдержадміністрації Василем Корцем (ліворуч) і директором Любешівського міжгосподарського лісгоспу Віктором Симоновичем (праворуч).

Фото автора.