Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз провів нараду з головами обласних організацій «Діти війни».

Відкриваючи засідання, Олександр Мороз зазначив, що завдання коаліції і уряду полягає в тому, щоб «іти назустріч потребам цього прошарку населення». Водночас, зауважив він, в умовах передвиборної кампанії деякі політичні сили, які, будучи при владі, нічого не зробили для виконання Закону «Про соціальний захист дітей війни», ухваленого у 2004 році, намагаються використати «дітей війни» для отримання політичних дивідендів.

Під час наради її учасники зосереджували увагу на питаннях пенсійного забезпечення цієї категорії населення, зокрема, на необхідності усунення диспропорцій у розмірах пенсій; пільгового забезпечення пасажирським транспортом та придбання ліків, оплати енергоносіїв. Запропонували розробити програму медичного обслуговування «дітей війни» на рівні ветеранів Великої Вітчизняної війни та створити в парламенті комісію, яка опікувалася б їхніми проблемами.

Про кроки уряду для забезпечення соціальних потреб цієї категорії населення присутніх поінформував Перший віце-прем`єр-міністр України Микола Азаров. Він, зокрема, наголосив, що за умов збереження нинішніх темпів зростання економіки відповідний закон можна реалізувати в повному обсязі приблизно за три роки. «Ми рік за роком поетапно збільшуємо обсяги соціального навантаження бюджету», — зазначив М. Азаров. Уряд послідовно вживає кроків, зокрема і для реалізації пенсійної реформи.

Підсумовуючи розмову, Голова Верховної Ради запропонував розглянути питання про ухвалення, відповідно до закону, «графіка задоволення потреб «дітей війни» на пленарному засіданні 4 вересня. «Необхідно поступово йти до мети, передбаченої в законі, щоб люди знали, що їх не забули і що держава створює умови для забезпечення потреб «дітей війни», — сказав глава парламенту.

* * *

У четвер Голова Верховної Ради Олександр Мороз провів зустріч з учнями загальноосвітніх навчальних закладів Києва, Київської та Полтавської областей, які народилися 24 серпня 1991 року. Шістнадцяти з них Олександр Мороз вручив відзнаки Верховної Ради України.

«Я радий, що ви всі — ровесники незалежності. Це велике свято, і ви його безпосередньо уособлюєте», —сказав глава парламенту. За його словами, за 16 років Україна відбулася як незалежна держава, її сприймають у світі, вона посідає «провідне місце у вирішенні геополітичних проблем». Голова Верховної Ради також зауважив, що «не всі підручники об`єктивно висвітлюють» новітню історію. У цьому контексті він висловився за потребу «об`єктивного вивчення цих подій», зазначивши, що молоді історики матимуть змогу на основі вивчення документального матеріалу «докопатися до сутності речей».

* * *

Дострокові вибори розколюють суспільство. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час виступу в Черкасах з нагоди святкування 16-ї річниці Дня незалежності України. Він підкреслив, що однією з причин проведення дострокових виборів є «необхідність задоволення інтересів «супердержав», бо присутність у парламенті комуністів і соціалістів не дозволить втягнути Україну до НАТО». «Тому необхідно переформатувати коаліцію», — сказав він.

Другою причиною, за його словами, є боротьба за доступ до абсолютної влади. «Третьою причиною, — наголосив О. Мороз, — є небажання продовження конституційної реформи на місцевому рівні, що дозволить ліквідувати двовладдя на місцях». Водночас, заявив він, доти, «доки ми не зробимо місцеву владу такою сильною, якою вона є у Європі, не буде стимулу для розвитку ініціативи людей».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.