Близько 20 відсотків українців не зможуть проголосувати на виборах 30 вересня. Такий прогноз зробив голова Комітету виборців України Ігор Попов. За його словами, основними причинами цього є відсутність відкріпних посвідчень, неакуратні списки виборців та ускладнена процедура голосування тих, хто перебуватиме за кордоном. Загалом явка виборців може становити до 65 відсотків. Але для цього, зазначає він, людям слід надати достовірну інформацію про політичні сили, які претендують на місця у Верховній Раді. Сприятимуть цьому, на переконання голови Комітету виборців, широкі теледебати. Дискутувати в прямому ефірі Ігор Попов пропонує реальним лідерам політичних сил — Прем’єр-міністру Віктору Януковичу, Президенту Віктору Ющенку, лідеру БЮТ Юлії Тимошенко та лідеру КПУ Петру Симоненку. «Часу в нас мало, чорного піару — багато. А телевізійні дебати допоможуть визначитися виборцям, за кого голосувати», — наголосив голова комітету.

* * *

Небажання фінансувати дрібні політичні партії та процес укрупнення партійної системи призвели до зменшення кількості учасників виборчої кампанії, вважають політологи. Як зазначив Вадим Карасьов, зменшення кількості партій, що беруть участь у виборчій кампанії, пов’язано з трьома чинниками. По-перше, це дострокові вибори — не всі маленькі партії були готові до цього. Другий чинник, це «укрупнення і затвердіння партійної системи, процеси політико-партійної централізації, що торкнулися і всієї політичної системи, й окремих партій». По-третє — чинник фінансового спонсорства. Оскільки спонсори роблять ставку на прохідні політичні сили, стає дедалі менше підстав фінансувати непрохідні передвиборні проекти, — вважає він.

У свою чергу, політолог Володимир Фесенко вважає, що тенденція укрупнення політичних партій і зменшення їхньої кількості існує і набиратиме силу. Він не виключив, що в найближчі п’ять-сім років відбудеться переформатування партійної системи України: «Зараз домінують не ідеологічні партії, а партії з відомими і популярними лідерами».

* * *

Лідер блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Юрій Луценко вважає, что проводити конституційний референдум одночасно з парламентськими виборами недоцільно, бо громадяни мають замислитися про ті питання державного устрою, які пропонуватимуться в новій редакції Конституції, і розібратися в деталях.

* * *

Блок Володимира Литвина пропонує провести навчання членів територіальних виборчих комітетів і спостерігачів на основі документів парламентських виборів 2006 року. Про це йдеться у зверненні блоку до Центральної виборчої комісії, керівництва держави та лідерів політичних сил. Крім того: у процесі навчання блок пропонує перерахувати виборчі бюлетені й перевірити відповідність даних підсумкам підрахунку голосів на виборах 2006 року.

«Впевнені, що перерахунок голосів і перевірка виборчої документації буде застереженням для тих представників окремих політичних сил, які протизаконним способом адміністративного тиску чи фінансового заохочення мають намір впливати на членів комісії і заохочувати їх до протиправних дій з метою отримання бажаних для себе результатів на позачергових виборах», — йдеться у зверненні. Відмову підтримати таку пропозицію Блок Литвина розцінюватиме як «прояв небажання забезпечити проведення демократичних, чесних і вільних виборів».

* * *

На позачергових парламентських виборах Партію регіонів готові підтримати 26,4% виборців, БЮТ — 20,0%, блок «Наша Україна — Народна самооборона» — 14,9%, Комуністичну партію — 5,6%, Народну партію Володимира Литвина — 3,9%, Прогресивну соціалістичну партію —3,1% виборців. Такі дані оприлюднив генеральний директор Всеукраїнської соціологічної служби Микола Михальченко. Соціологічне опитування проводилося з 13 по 19 серпня в усіх областях, АР Крим та Києві. Опитано було 2,5 тисячі респондентів, похибка становить 2%. За Соціалістичну партію готові віддати голоси 2,8%, Партію зелених — 0,8%, Блок Людмили Супрун, Блок Леоніда Черновецького та Аграрний блок — отримали по 0,4%. У більшості опитаних (48,4%) політичні погляди за останній рік не змінилися, істотно змінили свої симпатії до політичних сил 15%, а 29 відсотків респондентів частково змінили погляди. 19,6% опитаних заявило, що нікому не вірять, бо всі політики обманюють народ.