На Рівненщині на оздоровлення претендує 120 тисяч дітей із районів, які зазнали впливу аварії на Чорнобильській АЕС. Якщо торік було оздоровлено 25 тисяч дітей, то на 1 серпня нинішнього лише 8 тисяч.

Про причини зриву програми з оздоровлення дітей розповіла начальник управління у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Рівненської ОДА Оксана Заліпська:

Причин кілька. Найголовніша, на мою думку, полягає в централізації тендерних процедур щодо оздоровлення дітей і зміна розпорядника бюджетних коштів. Ці функції від Міністерства з надзвичайних ситуацій передано до Міністерства праці та соціальної політики, яке не має досвіду в цій справі, отож діє не завжди грамотно. Скажімо, на Рівненщині для дітей є одинадцять власних таборів відпочинку, які майже двадцять років займаються їх оздоровленням, а тендери виграли лише три з них: «Електронік» у селі Олександрія Рівненського району, «Агатівка» у Гощанському та «Хрінники» у Демидівському районах. Керівники інших оздоровчих таборів поставлені в такі умови, що або самі шукають відпочивальників, або ж звільняють персонал. Тим часом ми змушені везти дітей на оздоровлення в інші області, що не завжди виправдано і з точки зору невиважених маршрутів (дітей веземо до Львова, а звідти на Херсон — це ж перевитрата бюджетних коштів), і з точки зору низької якості послуг. Саме через це багато батьків відмовляються від путівок.

— Невиправдано, на мою думку, зросла вартість путівок, — продовжує Оксана Заліпська. — Якщо торік оздоровлення дитини у межах області обходилося в суму до 940 гривень, то зараз — 1350, а ціни на путівки за її межами (з урахуванням транспортних послуг) із 1200 зросли до 1600—1750 гривень. На останній сесії Рівненської обласної ради ми просили депутатів проголосувати за виділення 90 тисяч гривень для того, щоб доправити на оздоровлення у Францію 120 дітей-сиріт. Вони житимуть у французьких сім`ях. Такий відпочинок в Україні обійшовся б державі у 210 тисяч гривень.

Рівне.