20—21 серпня Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк відвідав з робочою поїздкою Тернопільську область.

Під час перебування на Тернопільщині Адам Мартинюк побував у Заліщицькому, Гусятинському, Кременецькому районах, Тернополі, відвідав смт Вишнівець та Почаїв, де зустрівся з громадськістю, керівництвом місцевих рад, представниками місцевих засобів масової інформації.

Людей особливо цікавили проблеми поточної політичної ситуації, проведення дострокових парламентських виборів та внесення змін до Конституції України, ліквідації депутатської недоторканності та пільг і привілеїв для високопосадовців, трудової еміграції, міжконфесійних відносин в Україні.

Торкаючись питання позбавлення депутатів імунітету та ліквідації пільг і привілеїв для високопосадовців, Перший заступник Голови Верховної Ради нагадав, що комуністи були першими, хто порушив ці питання на найвищому рівні. Водночас, зазначив він, «той факт, що Президент разом із очолюваними ним опозиційними силами фактично проігнорував пропозицію Віктора Януковича вирішити ці питання раз і назавжди ще до дострокових виборів, промовисто свідчить, що це чергова політична карта, яку хочуть розіграти впродовж передвиборчої кампанії». «Та й з власними привілеями Президентові, вочевидь, не дуже хочеться розлучатись. Адже авторитетні джерела свідчать, що на утримання самого Президента та його секретаріату витрачається на 70 млн. гривень більше, ніж на 450 народних депутатів», заявив А. Мартинюк.

Не обійшли увагою тернопільчани й проблему так званої реабілітації вояків ОУН-УПА. «Для мене особисто, як і для переважної більшості жителів України, — сказав А. Мартинюк, — колишні бандерівці назавжди залишаться запроданцями, прислужниками фашистів, на чиїх руках кров тисяч і тисяч невинних людей, в тому числі й моїх близьких родичів». «Тому не може бути і мови про якесь міфічне примирення вояків ОУН-УПА і воїнів Радянської Армії, про зрівняння їх у правах і статусі з ветеранами Другої світової війни», — вважає він.

Відповідаючи на запитання про його оцінку ініціативи БЮТ провести одночасно з достроковими виборами всеукраїнський референдум з найболючіших питань політичного життя країни, Перший заступник Голови Верховної Ради України зазначив, що «найкращу оцінку цій політичній авантюрі дала Центральна виборча комісія, де навіть представники «Нашої України — Народної самооборони» проголосували проти створення ініціативних груп з проведення референдуму».

Під час спілкування з людьми А. Мартинюк відповів також на численні запитання, що стосуються сучасного соціально-економічного розвитку України та Тернопільської області, подальших кроків уряду з підвищення рівня життя населення.

23—24 серпня Перший заступник Голови Верховної Ради України відвідає Волинську, а 25—28 серпня Рівненську області.

Прес-служба Верховної Ради України.