Після підвищення вартості електроенергії, запровадженої НКРЕ з 1 червня нинішнього року, в селах Вінниччини, де будинки опалюють з допомогою електрики, знову починають заготовляти... дрова.

П’ять років тому у трьох районах краю — Мурованокуриловецькому, Погребищенському та Піщанському — розпочали пілотний проект із переведення житлових будинків на опалення електрикою. Задум зрозумілий: вона дешевша, ніж блакитне паливо. 

Та після останнього здорожчання електроенергії селяни електрифікованих осель знову починають запасатися дровами.

У селі Дзюньків Погребищенського району на опалення електрикою перевели 88 будинків. Загалом у населеному пункті 298 осель. У місцевого землевпорядника Миколи Мельничука помешкання невелике. Стіни утеплені. Чоловік каже, що електрику використовує тільки для обігріву кімнат. Корми для худоби готує на плиті, палить дровами. В середньому за місяць за електрику сплачує трохи більш як сто гривень — в осінньо-зимовий період більше, влітку менше. «Тепер доведеться плиту розпалювати частіше, кишені не витримають високої напруги», — бідкається. Такої само думки інші власники електрифікованих будинків.

У селі мають дипломованого енергетика з вищою освітою. Олексій Гаврилюк, так звати фахівця, брав активну участь у роботі з під’єднання будинків до ліній електропередач. Кажуть, пан Олексій запропонував найбільш ефективну, а отже, значно дешевшу схему електрифікації.

— Порівняно з іншими населеними пунктами, які включено в програму пілотного проекту, в нашому селі електрика найдешевша, — каже фахівець. — Ми відмовилися від тенних котлів, які встановлюють у будинках для обігріву. Вони дуже енергоємні. На них люди й «горять», маю на увазі, в ціні. У нас усі користуються електродними котлами. Крім того, обмежили споживання електрики в години-пік. Для цього в комплексному електронному ящику встановили реле часу. Воно дає можливість «відкидати» дорогу енергію. Але платити все одно доведеться більше, бо ж тарифи підвищили...

Про те, що стримує перевести на електрику інші оселі у Дзюнькові, розповімо в одному з наступних чисел газети.

Вінницька область.