Напередодні товариського матчу Україна—Узбекистан наставник нашої команди Олег Блохін (на знімку) зустрівся з журналістами. Побував на тій прес-конференції і кореспондент «Голосу України». Зрозуміло, що багато часу було присвячено згаданому поєдинку. Він уже відбувся вчора, і ви знаєте його результат. Отже, це, так би мовити, перегорнута сторінка. Тому зосередимося на інших аспектах життя національного колективу, котрі зачепив його наставник.

— Як оцінюєте ситуацію, що склалася з Шевченком у «Челсі»?

По-перше, у Шевченка була травма спини. Так він мені особисто сказав. По-друге, склад на гру визначає тренер. Тому що він відповідає за результат. Я в цій ситуації нічим допомогти Шевченкові не можу... Подивимося, як розвиватиметься ситуація, чемпіонат Англії тривалий. А взагалі, я мушу сказати, що склалася дивна ситуація: збірна України готує гравців для клубів, а не навпаки, як це має бути.

— Свого часу ви казали, що для Вороніна найзручнішим був би італійський або іспанський чемпіонат. Ваша думка не помінялася?

— Я залишаюся при ній. Решта залежить від самого Вороніна.

— Ви зраділи звістці про те, що Алессандро Неста закінчив свої виступи за збірну Італії?

— Я зрадів би ще більше, якби ще чоловік із десять зі збірні Італії прийняли аналогічне рішення. У таких командах, як збірна Франції або Італії, завжди є гравці, які в будь-який момент можуть замінити ветеранів. По суті, у них по два рівноцінні склади. Тому, коли один-два чоловіки йдуть, це не може істотно вплинути на гру колективу. Інша річ, що всі надто неправильно оцінюють ситуацію в нашій збірній. Так, ми програли Італії лише на виїзді, й у нас є ще домашній матч, у нас є ще шанси. Але без посилення складу реалії можуть виявитися зовсім іншими. Поки що, окрім Гладкого, я не бачу жодного кандидата до національної збірну з числа молодих. Дай Боже, щоб і він заграв, бо виступи в збірній і клубі — різні речі.

— Єзерський у «Дніпрі» грав праворуч, у «Шахтарі» нині діє в центрі оборони. На якій позиції ви його бачите у своїй команді?

— У збірній Володимир уже побував на позиції в середині поля. На правий фланг я змушений був його перевести, тому що треба було кимсь закрити проблемну позицію.

— Чому не викликали цього разу Чигринського?

— Порівняно з минулим роком він демонструє рівень гри на порядок нижче. Крім того, я бачу основну проблему наших клубів і збірної, через яку пропускають таку велику кількість м’ячів. Вона полягає в тому, що центральні оборонці розучилися діяти у відборі, вони грають на «чистих» м’ячах. На «чистих» м’ячах і я зараз можу зіграти. А хто відбирати буде? Відтоді, як випав Сергій Федоров, у нас немає жодного оборонця, здатного відбирати м’ячі. Від італійців та французів ми пропустили саме через ці проблеми. Нинішній стан готовності Чигринського мене також не влаштовує. Така моя особиста думка. Ще одне моє бачення: у зв’язці з Русолом Чигринський грати не може.

— То замість Чигринського задієте Кучера?

— Може бути Кучер або Грицай, або Єзерський, або Даниловський. Окрім того, що мені бракує правого оборонця, в мене немає й центрального. А центральна вісь — найголовніша в команді. Я вже казав, як ми пропустили від італійців і французів. Я не можу зрозуміти, як центральні оборонці не можуть розібратися з одним нападником за найпростішої ситуації. У наш час такого не було! Якби це виникало в умовах, коли суперникові вдалося розіграти складну класну комбінацію, то це одне. А коли йдеться про просте закидання з центру поля, то це зовсім інше.

— Й перевиховати їх уже не можна...

— Дайте мені команду на місяць, і я їх перевиховаю. Було в нас три тижні перед чемпіонатом світу, і ми підвели команду до оптимального стану. А за два дні щось встигнути просто неможливо. Навіть перед вересневими спареними поєдинками з Грузією та Італією в мене буде лише три дні. Важко встигнути щось зробити суттєве за цей час. Тому я сказав хлопцям, щоб уже сьогодні починали готуватися до тих зустрічей.

Окрім того, мене не влаштовує ставлення до своєї роботи багатьох гравців. Не хочете бути у збірній — до побачення. Більше я не дозволю, щоб футболісти працювали абияк і на тренуваннях, і під час матчів. Втрачено мотивацію — вибачайте, тоді будемо брати молодого й недосвідченого, але з мотивацією й палаючими очима. А техніка — це питання другорядне.

— Ви задоволені тим, як вітчизняні ЗМІ висвітлюють тематику збірної?

— Відомо, що національний колектив збирається нечасто, однак треба щось писати. Багато видань нав’язують мені оптимальний склад. Улаштовують дискусії між собою. Інколи входять у таку полеміку, що так і хочеться помінятися з ними місцями. Коли обговорення йде абстрактно, я ще можу зрозуміти. А коли втручаються в мою професійну діяльність, мені це дуже не подобається. Тоді й виникає бажання помінятися з деякими журналістами (не буду називати прізвища) місцями. Люди, по суті, далекі від футболу, починають мені розповідати, кого ставити, а кого не ставити, як треба було грати із Францією, яку треба було обрати тактику.

— Якось можна змінити цю ситуацію?

— А навіщо? Я просто висловлюю своє бачення проблеми чесно і прямо. Я з вами завжди готовий співпрацювати, не відмовляюся від спілкування. Але кожний повинен відповідати за свою роботу. А міняти ситуацію — це все одно, що скаржитися на суддівство. До речі, у нас нормальні арбітри. Скажімо, в Росії ситуація значно гірша. Довіряйте нашим арбітрам...

— Тимощук досить довго грає в Росії. Якісь зміни в його менталітеті, характері, поводженні ви побачили?

— Нічого такого не помітив. Проте в «Зеніті» він виконує інші функції, ніж він виконував у «Шахтарі».

Це вам заважає?

— А що я можу зробити? Подзвонити панові Адвокату, і висловити йому свої побажання?

— За два дні до матчу із Грузією відбудеться товариський поєдинок київського «Динамо» і «Мілана». Ви відпустите на нього збірників?

— Це навіть не обговорюється. Як це я відпущу збірників на якусь благодійну гру, а потім програють відбірну зустріч із Грузією? Цікаво, тренер збірної Італії відпустить когось на цей матч?..

Фото автора.