Спочатку високо оцінив, а потім звинуватив

Президент України Віктор Ющенко надіслав Прем’єр-міністрові Віктору Януковичу телеграму про ситуацію з лісовими пожежами в Херсонській області.

«Звертаю вашу увагу на некомпетентність міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи пана Шуфрича, який не знає реального стану справ, не в змозі організувати роботу з ліквідації пожежі та дезінформував з цього питання Президента України», — йдеться у телеграмі, повідомляє прес-служба глави держави. Президент вимагає від прем’єра терміново долучити до роботи Міністерство оборони і наголошує на необхідності відсторонення Шуфрича від виконання обов`язків міністра та звільнення його з посади.

Тим часом опальний міністр зазначив, що «під час візиту до Херсонській області Віктор Ющенко високо оцінив дії пожежників». Тож для нього незрозуміло, чому потім оцінка діаметрально змінилася. І чомусь вирішив, що висловлювання Президента стосуються не лише його особисто, а всіх рятувальників, які працювали «не заради Президента, а заради людей. І завдання, яке було на них покладене, — виконано».

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

До величезних розмірів пожежу роздмухала наша недбалість

У цьому переконаний депутат Херсонської обласної ради Сергій Рибалко, який перебував на місці події майже з початку пожежі. «Не вірте, коли кажуть, що ліс підпалили навмисне, — край дороги зайнялася суха трава, — розповів він журналістам. — Але дії людей, котрі мали її долати, не були скоординованими. Я спостерігав суцільний хаос у керівництві гасінням: лісники діяли самі по собі, голови сільрад самі й еменесники самі.

Слова Сергія Рибалка про хаос у діях ліквідаторів пожежі підтвердив і голова облдержадміністрації Борис Силенков. «Коли ми з Президентом приїхали на місце події, там ніхто не міг до пуття керувати ситуацією, і люди з оточення Президента гасили полум’я піджаками», — розповів він.

Алла БРУСИЛОВА.