Уряд обіцяє допомогу аграріям

Учора Прем’єр-міністр України Віктор Янукович відвідав Полтавську область, де провів виїзне засідання Кабінету Міністрів, присвячене проведенню комплексу осінньо-польових робіт і реформуванню житлово-комунального господарства. «Полтавська область — це аграрний регіон, саме тому ми зібралися тут, у Полтаві. Крім того, на Полтавщині є позитивний досвід реформування ЖКГ», — зазначив прем’єр, відкриваючи засідання.

Зокрема, у ході засідання було вирішено додатково виділити 11 млрд. грн. на проведення осінніх польових робіт. «Площа озимих посівів становитиме 7,8 млн. га, у тому числі 5,9 млн. га відведуть під посіви озимої пшениці, 578 тис. га — під озимий ячмінь, 495 тис. га — під озиме жито», – сказав міністр аграрної політики Юрій Мельник. За його словами, посівні площі озимих істотно збільшаться в деяких регіонах. «У 2008 році ми плануємо вийти на врожай у розмірі 40 млн. тонн зерна», — повідомив він.

Крім того, Міністерство палива й енергетики має намір на кошти НАК «Нафтогаз України» додатково купити 50 тисяч тонн дизпалива для забезпечення осінньої посівної та збирання врожаю.

За словами міністра палива й енергетики Юрія Бойка, загальна потреба українського агропромислового комплексу для проведення зимової збирально-посівної кампанії оцінюється в 895 тис. тонн, у тому числі 250 тис. тонн бензину, 780 тис. тонн дизпалива. Загалом на купівлю зазначеної кількості палива аграрії витратять 3,7 млрд. грн.

Львів’яни шанують оберіг

Сьогодні, 23 серпня, на площі Ринок біля Ратуші збереться 120 дітей віком до 12 років. Вони вишикуються — у формі державного прапора. Діти водночас випустять у небо тисячу повітряних кульок синього та жовтого кольорів. За польотом спостерігатимуть львів’яни у народних одностроях і ... античні Боги. Діану й Нептуна також вдягнули у вишивані сорочки. Їх пошили в майстерні модельєра, депутата міської ради Руші Полякової.

Сьогодні львів’яни кладуть квіти до могили голови Львівського міськвиконкому першого демократичного скликання Богдана Котика на Личаківському цвинтарі. Богдан Котик був обраний головою Львівського міськвиконкому в січні 1989 року, а в березні 1990 року переобраний на цю посаду депутатами Львівської міської ради першого демократичного скликання. Як депутат Верховної Ради багато зробив для прийняття закону про місцеве самоврядування в Україні, утвердження державної мови і символіки. За його каденції на вежі Ратуші вперше підняли національний прапор.

Прапор і вишиванки ще в часи «перебудови» були оберегами і способом утвердження національної гідності. Дорослі й діти почали вдягати вишивані сорочки у будні та свята. Чи не в кожній родині шили прапори. Тканини синього й жовтого кольорів були найбільшим дефіцитом. Закарбувався в пам’яті епізод. На співочому полі Шевченківського гаю виступала хорова капела хлопчиків «Дударик». Після виконання «обов’язкової» програми керівник капели Микола Кацал подав знак і... діти враз вийняли з-за пазух синьо-жовті прапорці й заспівали «недозволену» стрілецьку пісню «Повіяв вітер степовий...». Її підхопили усі присутні. Міліціонери, що пильнували порядок, стрімко здійнялися, зробили крок до сцени, завмерли у нерішучості й... сіли на місця. Національний оберіг — сила нездоланна...

Оксана ТЕЛЕНЧІ.