У Комітеті з питань правосуддя на розгляді знаходиться проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо звернення судів України до іноземних судів).

Законопроектом, розробленим Міністерством юстиції України (реєстраційний № 4042), пропонується внести зміни до низки чинних нормативних актів. Зокрема, до Кодексу законів про працю, Господарського кодексу, Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства України, законів «Про виконавче провадження» та «Про міжнародне приватне право». Пропоновані зміни насамперед мають забезпечити відповідність чинного законодавства нормам Закону України «Про міжнародне приватне право», оскільки, як випливає з його статті 2, він став кодифікаційним актом у відповідній галузі права, а також усунути прогалини у цьому законі, виявлені в процесі його застосування.

Наразі у Кодексі законів про працю пропонується визначити, що регулювання трудових відносин громадян, які працюють за межами своїх держав, здійснюється згідно з нормами Закону України «Про міжнародне приватне право».

Прийняття документа, на думку його розробників, дасть змогу створити узгоджений механізм реалізації суспільних приватноправових відносин, що характеризуються іноземним елементом, а також удосконалити норми законодавчих актів України, які стосуються сфери приватного права.

Інформаційне управління Верховної Ради України.