Аграрії не поспішають збувати збіжжя

Прикарпатці завершили збирання ранніх зернових. Погодні випробування, яких зазнали господарства сходу і півдня країни, майже не зачепили цього регіону. Відповідно і врожай непоганий. Намолочено 204,2 тисячі тонн зерна, що хоч не набагато, а все ж на 6 тисяч тонн більше, ніж торік. Це при тому, що площі ранніх зернових в області цьогоріч дещо скоротилися. Середня врожайність жнивного поля становить 25,5 ц з гектара, що теж на рівні 2006-го.

А ось продавати вирощений урожай аграрії не поспішають. Поки що найкращі справи з формуванням регіональних хлібних ресурсів — з рекомендованих постановою Кабміну 66 тис. тонн так званого незнижуваного тримісячного запасу закладено вже 52,6 тис. тонн, або майже 80%. А ось із закупівлею збіжжя до відділення Аграрного фонду справи йдуть важко. При плані 2,9 тис. тонн у його засіки засипано лише 580 тонн. Пояснюють це тим, що ціна тонни пшениці на біржових торгах Агрофонду десь на 100—150 гривень нижча, ніж в інших. До державного матеріального резерву, який у краї представляє Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів, за потреби 6 тис. тонн завезено трохи більше третини — 2,2 тис. тонн. Складається враження, що сільгоспвиробники не квапляться збувати збіжжя, побоюючись продешевити.

Дарина НАЗАРЧУК.

Від посухи постраждали непрофільні культури

Луганські аграрії намолотили 635 тисяч тонн ранніх зернових і зернобобових. Як вважають фахівці, для погодних умов літа-2007, які характеризувались сильною посухою, це непогані результати. Проте порівняно з минулим роком збіжжя зібрано на 105 тисяч тонн менше.

Від посухи переважно постраждали культури, які в господарствах не є профільними: горох, ярий ячмінь, овес. Однак озимі дали по 22,6 центнера на круг, за рахунок чого середня врожайність зернових та зернобобових по області становить 17,9 центнера з гектара. Найкраще нива вродила у Свердловському, Троїцькому, Марківському та Попаснянському районах.

Алла АНТІПОВА.