Збитки від горе-лізингів

Майже чотири мільйони гривень — саме на таку суму виявили порушення ревізори КРУ, перевіряючи фінансову діяльність агропромислового комплексу області. Перевірки, приміром, херсонської філії НАК «Украгролізинг» та ДП «Херсоноблагролізинг» показали, що тут за отриману техніку існує заборгованість майже 12 млн. грн. А через банкрутство і ліквідацію окремих лізингоотримувачів назавжди втрачено майже 7,5 млн. грн. бюджетних коштів. Ревізори також попередили необґрунтовану компенсацію у зв’язку з посухою в сумі понад мільйон гривень. У той же час контролери довели законність необхідності виплати таких коштів у 95% заявлених випадків.

Алла БРУСИЛОВА.

Тернопіль розвиватиметься за наукою

Останні роки обласний центр забудовувався без генплану, що не могло не позначитися на його обличчі. Тож міська влада вирішила рятувати ситуацію і оголосила тендер на розробку генерального плану розвитку міста. Для цього з бюджету виділять 300 тисяч гривень.

У генплані, який має бути готовий до кінця наступного року, розставлять не лише головні акценти забудови Тернополя, а й врахують такі актуальні для нього проблеми як утилізація сміття, введення сучасної системи очисних споруд, виділення місць під кладовища тощо. Прилучитися до планування міста виявили бажання американські містобудівники. Зокрема, на запрошення міського голови Романа Заставного тут побувала доктор містобудівних наук Массачусетського університету, провідний менеджер міжнародної архітектурної компанії ІNVІ, яка розробляє концепції містобудування, Надія Ніліна. Вона висловила своє бачення розвитку міста.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.